Boekhouder inschakelen: Tips & Advies!
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
Boekhouder zoeken én kiezen, 9 tips
Het zoeken van de beste boekhouder kan een grote opgave zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor iemand die ervaring heeft in jouw sector en met wie je een goede klik hebt.
Op deze pagina geven we je 9 tips voor bij het zoeken, vinden en kiezen van een goede boekhouder. Het uitbesteden van de boekhouding of een gedeelte ervan is verstandig als je er zelf weinig verstand van hebt of wanneer je er liever wat minder tijd aan wilt besteden. Deze gids is zowel voor bedrijven als voor particulieren.
Boekhouder zoeken en kiezen: de belangrijkste informatie op een rij
- Bij het kiezen van een boekhouder moet je letten op zaken zoals locatie, specialisme, en ervaring. Maar het belangrijkste is nog de klik met de boekhouder.
- Elke boekhouder hanteert een eigen tarief. Ook de tariefstructuur kan verschillen. Wil jij een maand- of jaarovereenkomst of betaal je liever per handeling die de boekhouder uitvoert?
- Er zijn zowel zelfstandige boekhouders als grote boekhoudkantoren te vinden. Wat voor jou de beste keuze is, hangt helemaal af van je eigen voorkeur.
- Het vinden van een goede boekhouder is belangrijk. Je geeft deze persoon persoonlijke informatie en je vertrouwt erop dat de boekhouding correct wordt gevoerd. Neem daarom de tijd om écht een goede boekhouder te vinden.
Hoe vind je een goede boekhouder?
Een goede boekhouder kun je op verschillende manieren vinden. Bijvoorbeeld door te polsen in je omgeving of door zelf te zoeken op internet. Of gebruik deze bedrijvengids met ervaren en deskundige boekhouders. Met onze gids is het zoeken en vinden van boekhouders heel eenvoudig. Je hoeft niet allemaal kantoren op te bellen, offertes op te vragen of telefoontjes te plegen.
Waar op letten bij kiezen van boekhouder?
‘Ik zoek een boekhouder, maar weet eigenlijk niet waar ik op moet letten!’ Dit horen we vaak en daarom hebben we een aantal tips voor je voor het zoeken. Bedenk voor het zoeken welke taken je wilt dat de specialist uitvoert en wat voor type bij jou past. Ook is het verstandig om na te denken of je iemand op afstand ziet zitten. Lees hieronder al onze tips!
1. Gedeelte of volledige boekhouding uitbesteden?
Als ondernemer weet je hoeveel werk een goede administratie is. Met een aangifte voor de Belastingdienst ben je heel wat uren kwijt. Kies voor uitbesteden en de boekhouder neemt het werk van je over. Hierdoor houd jij meer tijd over die je kunt besteden aan je bedrijf of aan ontspanning. Het is mogelijk om de gehele boekhouding uit te besteden, of een gedeelte. Geen omzetbelasting meer doen? Of juist de salarisadministratie uit handen geven? Geen probleem!
2. Groot of klein boekhoudkantoor?
In sommige gevallen is het vinden en kiezen van groot boekhoudkantoor verstandig. Bijvoorbeeld als je een groot klantenbestand hebt of bij complexe zaken. Maar vaak is een klein boekhoudkantoor net zo goed. Het voordeel van een klein kantoor is dat je meestal meer persoonlijk contact hebt. Een zelfstandige boekhouder is uiteraard ook een optie, dit is ook zeer geschikt voor particulieren.
3. Wat voor type boekhouder zoek je?
Bedenk voor het zoeken welke klus je wilt uitbesteden. Wil je iemand die zelfstandig werkt, je ongevraagd advies geeft en onderdeel wordt van je organisatie? Of wil je liever één klus uitbesteden en alleen advies op het moment dat je erom vraagt? Belangrijk is dat je goed kunt samenwerken en een vertrouwensband opbouwt. Een zogenaamde ‘klik’ met de accountant is dan erg fijn.
Op deze pagina staat meer informatie over de werkzaamheden van een boekhouder.
4. Is er een persoonlijke klik?
Doordat je veel gaat samenwerken met de boekhouder, is het verstandig om iemand te zoeken en te kiezen met wie je een klik hebt. Je begrijpt elkaar dan sneller en het is fijn om met iemand te praten waarbij je een goed gevoel hebt. Let daarom bij het zoeken en vinden bijvoorbeeld op de manier van communiceren. Kun je gemakkelijk contact leggen en verloopt de communicatie prettig? Dat is al een stap in de goede richting.
5. Boekhouder uit de buurt of op afstand?
Wil je een boekhouder zoeken in de buurt? Of vind je het ook prima op iemand te kiezen die op afstand werkt. Soms is het fijn om iemand dichtbij te hebben, bijvoorbeeld als je veel persoonlijk contact wil om te overleggen of om advies te vragen. Vaak kan dit echter ook op afstand, bijvoorbeeld door te mailen, telefoneren of zelfs door te videobellen. Wanneer je iemand op afstand ook prima vindt, heb je meer keuze in het vinden en kiezen van de beste specialist.
6. Ervaring en betrouwbaarheid van boekhouder
Om de juiste boekhouder te vinden, kun je kijken naar keurmerken. Bijvoorbeeld het keurmerk van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen, de NOAB. De NOAB geeft een kwaliteitskeurmerk aan kantoren die zich richten op administratie en belasting. Zij moeten voldoen aan veel strenge eisen en je bent verzekerd van kwaliteit en vakmanschap. Lees op de website van de NOAB meer over het keurmerk. Let daarnaast op de communicatie en het gevoel dat je bij de professional krijgt. Je moet een vertrouwensband opbouwen, dus dan is het belangrijk dat je elkaar vertrouwd.
7. Behoefte aan boekhoudsystemen?
Wil je een gedeelte van de boekhouding zelf doen? Dan is het verstandig om te werken met een boekhoudsysteem. Dit systeem maakt het een stuk gemakkelijk om bijvoorbeeld facturen in te boeken of om te kijken of de betalingsregelingen met debiteuren goed verlopen. Door een boekhoudsysteem te gebruiken heeft de boekhouder ook inzicht in alle zaken. Laat bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een controle uitvoeren of alles nog goed verloopt.
8. De kosten van de boekhouder
Natuurlijk wil je ook meer weten over de kosten van een boekhoudkantoor bij het zoeken en vinden van een goede boekhouder. Houd rekening met het feit dat de kosten verschillen per klus. Zo is de prijs voor het opstellen van een jaarrekening anders dan de prijs voor hulp bij belastingaangifte. Deze hangen af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld welke werkzaamheden je wilt dat de boekhouder uitvoert, of je een particulier of bedrijf bent en hoe groot je onderneming is. Een goedkope boekhouder zegt niet altijd dat de kwaliteit niet goed is.
9. Welke tariefstructuur?
Een goede boekhouder zoeken en vinden is eenvoudig via deze gids. Na het invullen van het offerteformulier ontvang je meerdere gratis en vrijblijvende offertes van boekhouders uit je eigen omgeving. Bekijk de tariefstructuur om een goede boekhouder te kiezen. Sommige boekhouders hanteren namelijk een all-in-prijs, maar een tarief per uur is ook niet ongebruikelijk. In sommige gevallen is het verstandiger om te gaan voor de all-in optie, want dan heb je niet te maken met hogere kosten als het toch meer werk blijkt.
Vind een boekhouder voor uw boekhouding.
Vergelijk onderling offertes van verschillende boekhouders en vind een goede boekhouder.
Ik zoek een boekhouder voor:
- De gehele boekhouding
- Salarisadministratie
- Opstellen jaarrekening en jaarverslag
- Indienen aangiftes Belastingdienst
- Bijhouden grootboek en opstellen financiële rapportages
- Geven van financieel advies
- Crediteuren- en debiteurenbeheer
Belang van goede boekhouder zoeken
Een goede boekhouding is zeer belangrijk. Je moet aan bepaalde deadlines voldoen, bijvoorbeeld van de Belastingdienst, maar ook om inzicht te houden in de financiële situatie van je onderneming. Je wilt natuurlijk niet dat je geld misloopt doordat je vergeet een factuur te versturen. Een goed boekhoudkantoor ondersteunt je en heeft verstand van zaken. De investering van een goede boekhouder zoeken zal zich zeker terugverdienen.
Boekhoudergids, vind de beste boekhouder uit je regio
Ben je aan het zoeken naar een geschikte boekhouder voor jouw boekhouding? Via de bedrijvengids vind je snel en eenvoudig de beste specialist! Door je boekhouding uit te besteden, kun je meer tijd en aandacht geven aan je onderneming.
Vul het offerteformulier in om gratis en vrijblijvende offertes te ontvangen. Vergelijk de offertes en kies voor de boekhouder die het beste bij jou past. Een goede boekhouder zoeken via de gids is er niet alleen voor bedrijven, maar tevens voor particulieren.