Boekhouder voor een bv vinden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - vrijblijvend

Boekhouding bv

Boekhouding van een bv uitbesteden? Dit levert jou veel tijdswinst op, omdat je minder tijd kwijt bent aan de administratie. Daar komt nog bij dat je zeker weet dat de boekhouding volledig op orde is

Op deze pagina lees je meer over de boekhouding voor een bv. Je leest wat de boekhouding voor een bv inhoudt en wat de voordelen zijn voor het uitbesteden van de boekhouding.

Boekhouding bv: een samenvatting van deze pagina

 • Kosten voor de boekhouding van een bv liggen rond de €3.000,- tot €6.000,- per jaar.
 • De totale kosten hangen af van de boekhoudwerkzaamheden die je gaat uitbesteden, het uurtarief van de boekhouder en de complexiteit.
 • Je kunt soms besparen door een abonnement of pakket af te nemen bij een boekhouder.
 • Voor een boekhouder is het verplicht om een balans, jaarrekening en winst- en verliesrekening op te stellen. Ook is een accountantsverklaring soms nodig en moet je verschillende belastingaangiftes doen.

Waarom de boekhouding uitbesteden?

Twijfel je nog om de boekhouding van je bv uit te besteden? Eén van de grootste voordelen is dat het je veel tijdswinst oplevert: deze tijd kun je steken in andere werkzaamheden, zodat uiteindelijk je omzet stijgt! Een boekhouder verricht een hoop werkzaamheden. Daarbij is het belangrijk om de boekhouding correct en altijd bij te houden, zodat je zeker weet dat je bv financieel gezond is: als je het zelf doet dan kan het zijn dat de boekhouding geen juiste weergave geeft.

De grootste voordelen op een rij:

 • Het bespaart je heel veel tijd, die je dus kunt steken in je andere werkzaamheden.
 • Je weet zeker dat de boekhouding correct wordt bijgehouden en krijgt zo een goed beeld van de financiële situatie van je bv.
 • Een goede boekhouder verdient zichzelf terug, omdat hij of zij op de hoogte is van alle aftrekposten en regelingen.

boekhouding bv

Wat kost de boekhouding?

De kosten voor de boekhouding van een bv liggen rond de €3.000,- tot €6.000,- per jaar. De exacte kosten hangen helemaal af van de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren. Als je een uurtarief betaalt, kun je rekenen op gemiddeld €45,- tot €80,- per uur, terwijl een abonnement je ongeveer €150,- per maand kost: dit is vaak een stuk goedkoper.

Voor het opzetten van de administratie betaal je ongeveer €200,- per maand en het opstellen van je jaarrekening kost gemiddeld €350,-. Besteed je ook je salarisadministratie uit, houd dan rekening met een kostprijs van €12,50 per werknemer per maand.

Meer weten over de mogelijkheden rondom het vinden van een goedkope boekhouder, of benieuwd naar meer over de exacte kosten van het laten doen van uw boekhouding? Op deze pagina vind je de antwoorden op je vragen.

Kosten boekhouding bv 2024

WerkzaamhedenGemiddelde kosten*
Boekhoud abonnement€150,- per maand
Gemiddeld tarief€45,- tot €80,- per uur
Administratie opzetten€200,-
Per extra 50 mutaties€20,- per maand
Opstellen jaarrekening€350,- per jaar
Deponeren jaarrekening€75,-
Aangifte Vennootschapsbelasting€225,- per jaar
Salarisadministratie€12,50 per werknemer per maand.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per boekhoudkantoor kunnen verschillen.

De kosten die je maakt voor een boekhouder, vallen onder bedrijfskosten en zijn daarom fiscaal aftrekbaar! Het gaat hierbij onder andere om de salarisadministratie, het opstellen en deponeren van de jaarrekening en het opzetten van je administratie. Het is ook altijd mogelijk om een salarisadministrateur in te huren, speciaal voor de loonadministratie binnen je bedrijf.

Eisen aan de boekhouding van een bv

Aan de boekhouding van een bv worden verschillende eisen gesteld. Allereerst ben je verplicht om een balans, een jaarrekening en een duidelijke winst- en verliesrekening op te stellen.

Wat is dit?

De balans van een besloten vennootschap is een momentopname van het vermogen van de bv. Dit is dus niets meer een overzicht van alle bezittingen, schulden en het verschil hiertussen. Zo heeft de belastingdienst een duidelijk beeld van alle inkomsten en uitgaven. En jij ook!

Daarnaast ben je verplicht om een jaarrekening op te maken, vast te stellen en te deponeren. Dit moet binnen vijf maanden na afloop van een boekjaar. Deze jaarrekening laat je ondertekenen door de bestuurders van de bv en eventueel door de commissarissen. Tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders wordt de jaarrekening vastgesteld, waarna de bv deze deponeert bij het handelsregister van de KvK.

Deze eisen worden gesteld aan de boekhouding van je bv:

 • Een balans
 • Jaarrekening
 • Winst- en verliesrekening
 • In sommige gevallen: een accountantsverklaring

Aan de administratie van een moedermaatschappij worden andere eisen gesteld: lees hier meer over de boekhouding van een holding!

boekhouding bv

Wat doet de boekhouder voor een bv?

De boekhouding van een bv is redelijk complex. Zonder ervaring kan dit heel veel tijd en energie kosten. Wil je zeker weten dat de boekhouding goed wordt bijgehouden, dan is het aan te raden hiervoor een erkende accountant in te schakelen.

Wat doet een boekhouder?

Je kunt verschillende onderdelen uitbesteden aan een boekhouder. Je bepaalt zelf in welke mate je de boekhouding uitbesteedt: gedeeltelijk of volledig. Boekhouders voeren onder meer deze onderdelen uit:

 • Administratie opzetten
 • Belastingaangifte
 • Aangifte vennootschapsbelasting
 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Opstellen en deponeren van de jaarrekening

Hieronder lees je meer over deze verschillende werkzaamheden.

Administratie opzetten

Als je net begint kun je een boekhoudkantoor inhuren om de administratie op te zetten. Dit gebeurt meestal digitaal, zodat je zelf je boekhouding ook gemakkelijk in kunt zien. Voor een BV worden er een aantal eisen gesteld aan de administratie: deze moet in ieder geval bestaan uit:

 • Een balans: dit is een compleet overzicht van alle bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je bv. Onder de eindstreep moeten de activa (je bezittingen) en de passiva (schulden en eigen vermogen) altijd gelijk zijn.
 • Winst- en verliesrekening: deze geeft een overzicht van alle opbrengsten en kosten van je bv in het afgelopen jaar.
 • Jaarrekening: dit wordt ook wel het jaarverslag genoemd, en dit geeft een beeld van de financiële situatie van je onderneming.

Vind snel een geschikt boekhoudingsbedrijf!

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten.

Belastingaangifte

Een andere taak die een boekhoudkantoor uit handen kan nemen, is het doen van de belastingaangifte. Hiervoor gebruikt hij de cijfers van je winst- en verliesrekening en de cijfers van de balans. Als je de administratie het hele jaar door goed bijhoudt, is het doen van belastingaangifte een fluitje van een cent, omdat je cijfers één op één kunt overnemen.

Toch is het slim om dit uit te besteden aan een boekhouder. Waarom? Omdat een boekhouder op de hoogte is van alle aftrekposten en regelingen, waardoor je zo flink wat geld kan besparen.

Aangifte vennootschapsbelasting

Naast de belastingaangifte heb je ook te maken met de aangifte van vennootschapsbelasting. Dit moet meestal gedaan worden voor 1 juni van het volgende kalenderjaar. Als je een gebroken boekjaar hebt, dan moet je aangifte doen binnen 5 maanden nadat het boekjaar is afgelopen.

De vennootschapsbelasting wordt geheven over de winst van je bv. Over de eerste €200.000,- betaal je 16,5% en over de winst daarboven betaal je 25%. Als je deze klus uitbesteedt weet je zeker dat je precies genoeg belasting betaalt, en dus niet in de problemen komt met de belastingdienst.

Aangifte inkomstenbelasting

Natuurlijk ben je ook verplicht om aangifte te doen van inkomstenbelasting. De belastingdienst gebruikt drie bronnen om deze inkomstenbelasting te berekenen:

 • Loon uit dienstbetrekking: dit geldt voor mensen die naast hun bv ook in loondienst werkzaam zijn.
 • Resultaat uit overige werkzaamheden: hierbij gaat het om inkomsten uit bijverdiensten.
 • Winst uit onderneming: bij de meeste ondernemers wordt de inkomstenbelasting berekend vanuit de winst van de onderneming.

Wil je zeker weten dat de aangifte van je inkomstenbelasting goed geregeld wordt? Schakel dan altijd een professionele boekhouder in.

Jaarrekening opstellen en deponeren

Je bent verplicht om een jaarrekening, ook wel jaarverslag, op te stellen en deze te deponeren
(overdragen) aan de Kamer van Koophandel. Je kunt de jaarrekening zelf opstellen, maar dit kost tijd en energie, omdat de jaarrekening moet worden goedgekeurd door de vergadering van aandeelhouders.

In sommige situaties ben je zelfs verplicht op de jaarrekening te laten controleren door een accountant. Als je de jaarrekening op laat stellen, weet je zeker dat deze klopt.

boekhouding bv

Boekhouding bv zelf doen of niet?

Is het mogelijk om de boekhouding voor een bv zelf te doen? Nergens staat dat je verplicht bent om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Toch heeft dit belangrijke voordelen. Allereerst bespaar jij jezelf heel veel tijd en energie: voor een bv neemt de boekhouding nou eenmaal veel tijd in beslag. Door dit uit te besteden houd je zelf tijd over voor andere werkzaamheden. Het bijhouden van je boekhouding is voor een eenmanszaak al helemaal een tijdrovende onderneming.

Daarnaast weet je zeker dat de boekhouding volledig op orde is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de jaarrekening, omdat de boekhouder dit voor je in de gaten houdt. Met de hulp van een ervaren boekhouder houd jij de financiële status van de bv goed in de gaten. Wil je toch zelf je financiële administratie bijhouden? Houd dit dan regelmatig bij en ga niet aan de slag voordat je aangifte moet doen of je jaarrekening moet laten controleren. Maak gebruik van een online boekhoudprogramma.

Vraag gratis offertes aan!

Bespaar tot wel de 40% op de kosten door vrijblijvend offertes te vergelijken.

Boekhouding laten controleren verplicht?

Niet elke bv is verplicht de boekhouding te laten controleren door een accountant. Als jij voldoet aan twee van de volgende drie eisen, dan is een accountantsverklaring wél verplicht:

 • Je hebt een omzet die hoger is dan €12 miljoen.
 • Je hebt een balanstotaal van meer dan €6 miljoen.
 • Je hebt meer dan 50 medewerkers in dienst.

Wat houdt een accountantsverklaring in?

De accountant neemt de jaarrekening heel nauwkeurig door, en controleert of het verslag inderdaad een correcte weergave geeft van de financiële situatie van je bv.

Ook als een accountantsverklaring niet verplicht is, kun je natuurlijk een boekhouder inschakelen om je jaarrekening op te stellen en te controleren.

Waar op letten bij inschakelen boekhoudkantoor?

Wil jij een boekhouder inschakelen? Er zijn heel veel boekhouders en accountants te vinden, maar het is belangrijk om een kantoor te kiezen dat bij je past. Houd bij het kiezen van een boekhouder daarom deze aandachtspunten in je achterhoofd.

 • Is er een klik? Je bespreekt veel persoonlijke zaken met je boekhouder, dus het is belangrijk dat er een klik is en dat jij je vertrouwd voelt.
 • Heb je altijd inzicht in de financiële administratie? Is deze online of digitaal? Vraag jezelf af wat jij fijn vindt. Het is belangrijk dat je zelf ook een goed beeld hebt van je financiële situatie.
 • De hele boekhouding uitbesteden of een gedeelte? Door een deel van de boekhouding uit te besteden houd je zelf tijd over maar heb je toch ook zelf altijd een goed beeld van de situatie.
 • Je bent zelf altijd verantwoordelijk: als je boekhouder aangifte doet of de jaarrekening opstelt, moet jij er dus op kunnen vertrouwen dat dit helemaal goed wordt gedaan. Bij eventuele fouten ben je namelijk zelf verantwoordelijk.

boekhouder boekhouding bv

Boekhouding bv uitbesteden? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij de boekhouding van je bv ook uitbesteden aan een boekhouder? Houd de kosten voor de boekhouding van je bv laag, door offertes van meerdere boekhouders te vergelijken. Kies zelf voor het boekhouderskantoor met het beste aanbod om zo tot wel 40% op de kosten te besparen!

Na je offerteaanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijzen van meerdere boekhouderskantoren. Dit is gratis en helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast! Ook besparen op de kosten? Start vandaag nog met vergelijken en bespaar!

Gratis offertes vergelijken