Boekhouding eenmanszaak uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Boekhouding eenmanszaak

De boekhouding van een eenmanszaak geeft een duidelijk beeld van de financiële situatie. Hiermee houd je een grip op je inkomsten en uitgaven en weet je zeker dat er geen problemen ontstaan met de belastingdienst, met je klanten of met je crediteuren.

Op deze pagina lees je waar de boekhouding van een eenmanszaak uit bestaat en waarom het een goed idee is deze uit te besteden. Tot slot geven we je praktische tips voor als je zelf aan de slag wilt gaan!

Boekhouding eenmanszaak: alle info op een rij

 • Het is belangrijk om een goede boekhouding en financiële administratie bij te houden.
 • Een boekhouder voor een eenmanszaak kost gemiddeld tussen de €40,- tot €80,- per uur.
 • De boekhouding bestaat uit: facturen, bonnetjes, afschriften, offertes, registratie van uren, loon, belasting, overeenkomsten, etc.
 • Door de boekhouding uit te besteden, houd je kostbare tijd over en weet je zeker dat alles op de juiste manier gedaan wordt.
 • Een boekhouder is voor een eenmanszaak niet verplicht.

boekhouding eenmanszaak

Waarom is een goede boekhouding belangrijk?

Een goede boekhouding of financiële administratie van je eenmanszaak is belangrijk: dit is een overzicht van je financiële transacties, en geeft daarmee een compleet beeld van de financiële situatie van je onderneming. Bovendien ben je verplicht om voor de belastingdienst een boekhouding bij te houden.

Het bijhouden van een goede financiële administratie kost echter flink wat tijd: tijd die je als ondernemer misschien niet direct hebt. Zeker als je niet goed weet waar te beginnen, is het slim om een specialist in te huren. Zo weet je zeker dat alles op orde is en je genoeg belasting afdraagt. Lees meer over wat een boekhouder doet.

Administratie opzetten: wat heb je nodig?

Als je een eenmanszaak begint, dan zul je voor het eerst een administratie moeten opzetten. Hier heb je een aantal dingen voor nodig, zoals je verkoopfacturen, kassabonnen maar ook een urenregistratie en je reiskosten. Hieronder staat een overzicht van alles wat je nodig hebt om jouw financiële administratie op te zetten.

 • Verkoopfactoren: dit zijn de facturen die je verstuurd naar je klanten. Hiermee krijg je een duidelijk beeld van de inkomsten van je eenmanszaak.
 • Inkoopfacturen: als je inkopen doet voor je eenmanszaak, dan heb je ook te maken met inkoopfacturen. Dit zijn de facturen die je zelf betaalt.
 • (Kassa)bonnen: als je kosten maakt waarvoor je geen factuur ontvangt, dan is het belangrijk om de kassabonnen te bewaren. Je kunt deze ook scannen en online bewaren.
 • Bankafschriften: digitaal of op papier, de bankafschriften zijn een belangrijk onderdeel van de boekhouding. Ga je online boekhouden voor je eenmanszaak? Je kunt dan de bankrekening koppelen met het programma, zodat je ze niet apart hoeft te downloaden.
 • Offertes, contracten en overeenkomsten: ook alle offertes, contracten en andere overeenkomsten neem je op in de boekhouding van je eenmanszaak.
 • Urenregistratie: als je aan de belastingdienst moet laten zien dat je voldoet aan het urencriterium, zodat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek, dan moet je ook een urenregistratie bijhouden.
 • Reiskosten: reiskosten met de auto of trein houd je ook bij, omdat deze zakelijke kosten die je maakt, ten koste gaan van je winst.
 • Belastingaanslagen: de aanslag voor je omzetbelasting neem je ook in je administratie op, zodat je zeker weet dat je precies genoeg belasting betaalt.
 • Rittenadministratie: ook de ritten die je maakt en het aantal kilometers houd je bij.

Hulp nodig bij de boekhouding van je eenmanszaak?

Vergelijk offertes en vind eenvoudig een professionele boekhouder!

De onderdelen van de boekhouding

Het is natuurlijk mogelijk om zelf de boekhouding te doen voor je eenmanszaak. De financiële administratie bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen, zoals het maken en versturen van facturen en het doen van btw-aangifte. Houd er wel rekening mee dat er een aantal boekhoudkundige verplichtingen zijn voor je eenmanszaak, zoals aangifte doen en het opstellen van een balans of winst- en verliesrekening.

Om jezelf waardevolle tijd te besparen, en om zeker te weten dat je administratie op orde is, raden we je aan om de boekhouding geheel of gedeeltelijk uit te besteden aan een boekhoudkantoor.

Hieronder gaan we verder in op de verschillende onderdelen van de boekhouding.

Maken en versturen van facturen

Eén van de belangrijkste taken is het maken en versturen van facturen. Hiermee geef je aan dat een klant moet betalen, en krijg je een compleet beeld van de inkomsten voor jouw eenmanszaak. Je stuurt de factuur naar je klant en houdt zelf ook een kopie voor je eigen administratie.

Inkoopfacturen boeken

Als je zelf iets koopt voor je voorraad, of als je zakelijk gebruik maakt van diensten, dan ontvang je hiervoor ook facturen. Ook deze moet je bewaren en boeken als ‘inkoopfactuur’. Zo krijg je een compleet beeld van de uitgaven van je bedrijf.

Bijhouden van betalingen

Alle bij- en afschrijvingen van je zakelijke rekening moet je bijhouden. Bij de meeste online boekhoudprogramma’s is dit relatief eenvoudig, omdat je de bankrekening kunt koppelen met het systeem. Zo hoef je dit niet los bij te houden.

Btw-aangifte doen

Je doet elk kwartaal btw-aangifte. Als je het hele jaar door je administratie goed bijhoudt, dan stelt dit weinig voor: je neemt de gegevens één op één over.

Toch is het slim om de btw-aangifte uit te besteden aan een expert. Deze is namelijk op de hoogte van alle aftrekposten en regelingen waar jij als zelfstandige mogelijk recht op hebt. Hierdoor kun je tot wel honderden euro’s besparen en verdienen de kosten zichzelf weer terug.

Balans en winst- en verliesrekening opstellen

Aan het einde van het boekjaar is het belangrijk om een balans en een winst- en verliesrekening op te maken. Dit zorgt voor een totaalbeeld van de financiële situatie het afgelopen jaar. Wil je zeker weten dat er niets ontbreekt, dan is het slim om dit door een ervaren boekhouder of accountant te laten doen.

Is een boekhouder voor een eenmanszaak verplicht?

Ben je als eenmanszaak verplicht om de boekhouding uit te besteden? Nee: dat ben je niet. Wel ben je door de belastingdienst verplicht om je administratie bij te houden. Het staat je natuurlijk vrij om zelf je administratie bij te houden, dat is een goede optie als je hier de tijd voor hebt of het zelfs leuk vindt om alle zaken netjes bij te houden.

Maar het is wel goed om te weten dat het bijhouden van de administratie veel tijd kost. Als je die tijd liever steekt in het uitvoeren van je werkzaamheden, dan is het heel waardevol om de boekhouding van je eenmanszaak uit handen te geven. En ga je toch liever zelf aan de slag? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen het doen van de btw-aangifte uit te besteden.

Het uitbesteden van de boekhouding van je eenmanszaak, verdient zichzelf weer terug! Hij of zij is op de hoogte van alle aftrekposten en andere belastingvoordelen waar jij voor in aanmerking komt. Zo weet je zeker dat je niet te veel belasting betaalt!

Wat kost een boekhouder voor een eenmanszaak?

Wat kost een boekhouder voor een eenmanszaak? Dat hangt vooral af van het uurtarief van de specialist. Een beginnende specialist rekent een uurtarief van gemiddeld €40,- tot €45,-. Boekhouders met gemiddelde ervaring brengen een uurtarief van gemiddeld €50,- in rekening en zeer ervaren boekhouderkantoren vragen een uurtarief van gemiddeld €80,- per m².

Natuurlijk kun je ook alleen specifieke taken uitbesteden. Wil je alleen je btw-belastingaangifte uitbesteden? De prijs van een boekhouder die aangifte doet voor een eenmanszaak, ligt rond de €250,-.

Kosten boekhouding eenmanszaak 2024

Ervaring boekhouderGemiddelde uurtarief*
Startende boekhouder€40,- tot €45,-
Boekhouder met een aantal jaren ervaring€50,-
Zeer ervaren boekhouder€80,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Prijzen kunnen per belastingadviseur sterk verschillen.

Administratie zelf bijhouden of uitbesteden?

Kan ik mijn administratie zelf bijhouden? Ja: natuurlijk is dat mogelijk. Er zijn verschillende online boekhoudprogramma’s waarmee je relatief eenvoudig je administratie bijhoudt. Voorbeelden zijn Exact, eBoekhouden en Informer.

Houd er wel rekening mee, dat hoe meer klanten je hebt hoe drukker de administratie is. Het handmatig versturen van facturen is te doen als het gaat om een paar klanten per week, maar bij tientallen of zelfs honderden vereist het al een hele andere aanpak.

Het is dus slim om te investeren in een goed boekhoudkantoor, zeker naarmate je onderneming groeit. Doordat je meer tijd overhoudt voor je eigen werkzaamheden kun je ook meer omzet draaien, waardoor je de kosten uiteindelijk weer terugverdient.

Voordelen boekhouder

 • Je weet zeker dat je financiële administratie goed op orde is.
 • Zo voorkom je problemen met de belastingdienst.
 • Je aangifte wordt altijd op tijd verstuurd.
 • Door de boekhouding van je eenmanszaak uit handen te geven bespaar je heel veel tijd, die je in andere werkzaamheden kan steken.

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je boekhouding uitbesteden? Vind dan snel en gemakkelijk een boekhouderskantoor in jouw regio! Je houdt enorm veel tijd over die je weer ergens anders in kunt steken, en weet bovendien dat de administratie altijd in orde is. Op zoek naar boekhouderskantoren bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van kantoren in je regio. Vergelijk de verschillende kosten en kies de specialist met het beste aanbod: zo bespaar je tot wel 40% op de kosten van de boekhouding voor je eenmanszaak! De offerteaanvraag is bovendien gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken