Boekhouding van holding uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Boekhouding holding

Met een holding of moedermaatschappij spreid je het financiële risico van je onderneming. Daar staat tegenover dat de boekhouding van een holding wel iets meer vraagt dan bij een losse bv!

Heb je een holding opgericht? Dan moet je de boekhouding van de holding en alle bv’s bijhouden, vaak lopen de financiën van de bv’s en de holding dan door elkaar heen. Op deze pagina lees je meer over de boekhouding van een holding en wat het kost om dit uit te besteden.

Boekhouding holding: even kort de info

 • Een holding is een vennootschap binnen een groep ondernemingen.
 • De kosten van de boekhouding zijn rond de €80,- per maand. Dit zijn alleen de kosten van de holding en niet van de bv. Daarnaast zijn er nog kosten voor losse onderdelen, zoals de btw-aangifte en jaarrekening.
 • De werkzaamheden lijken veel op die van een bv, denk aan verwerken bonnen en facturen, controle, btw-aangifte en opstellen jaarrekening.

Administratieve verplichtingen van een holding

Wat is een holding? Een holding is een vennootschap, de hoogste onderneming binnen een groep van ondernemingen. De structuur van een holding is als volgt: de werkmaatschappij is de bv waarin de dagelijkse werkzaamheden plaatsvinden, ook wel de dochtermaatschappij genoemd. De holding is de bv waarin belangrijk vermogen is ondergebracht, zo is het financiële risico gespreid.

Natuurlijk heeft een holding ook administratieve verplichtingen:

 • De holding is verplicht een administratie te voeren.
 • Een holding moet een jaarrekening opstellen en deponeren.
 • Ook een holding kan controle van de belastingdienst krijgen en moet de administratie dus 7 jaar bewaren.

boekhouding holding

Wat kost de boekhouding van een holding?

De boekhouding van een holding kost gemiddeld €80,- per maand. Alle financiële cijfers zijn te halen uit de administratie van de andere bv’s of werkmaatschappijen. Houd er wel rekening mee dat je naast deze €80,- per maand ook nog betaalt voor de boekhouding van de bv.

Hiervoor kost het opzetten van de administratie vanaf €200,-, afhankelijk van het aantal mutaties, en betaal je voor de aangifte van de omzetbelasting zo’n €40,- per kwartaal. Voor het opstellen van de jaarrekening beginnen de kosten vanaf €500,- bij een kleine bv en het deponeren hiervan kost gemiddeld €75,-.

Kosten boekhouding holding 2024

WerkzaamhedenGemiddelde kosten*
Boekhouding holding€80,- per maand
Opzetten administratie bvVanaf €200,-
Aangifte omzetbelastingVanaf €40,- per kwartaal
Opstellen jaarrekeningVanaf €500,-
Deponeren jaarrekening€75,-
Salarisadministratie€5,- tot €12,50 per medewerker per maand

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per boekhoudkantoor verschillen.

Besparen op de kosten van de boekhouding van je holding?

Vind snel een boekhouder bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Waaruit bestaat de boekhouding van een holding?

De boekhouding van een holding verschilt verder niet veel van de boekhouding van een bv. Bovendien haal je de benodigde cijfers uit de dochtermaatschappijen, waardoor het bijhouden van de administratie voor de holding zelf relatief weinig tijd kost. Wel is het belangrijk dat de financiën van de verschillende vennootschappen niet door elkaar gaan lopen, want dan wordt de boekhouding een stuk ingewikkelder.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen van de boekhouding van een holding:

 • Verwerken bonnen en facturen: een boekhouder verwerkt de bonnen en facturen en kan hiermee een goede balans opmaken.
 • Controle van de administratie: wil je er zeker van zijn dat de boekhouding klopt, dan schakel je een boekhouder in voor de controle van de administratie. Zo voorkom je problemen met de belastingdienst.
 • Btw-aangifte: de btw-aangifte wordt eens per maand, kwartaal of jaar gedaan. Ben je hiermee te laat, dan riskeer je boetes van de belastingdienst. Een boekhouder helpt je met de aangifte en kan deze zelfs volledig voor je uitvoeren.
 • Vennootschapsbelasting aangifte: de holding en bv’s betalen uiteraard vennootschapsbelasting over de gemaakte winst. Dit moet eens per jaar gedaan worden.
 • Opstellen jaarrekening: ook een holding is verplicht om een jaarrekening op te stellen. Dit is een overzicht van de financiële situatie van het afgelopen jaar. Een boekhouder kan de jaarrekening voor je opstellen. In sommige gevallen is nog een accountantsverklaring nodig.
 • Deponeren jaarrekening: de jaarrekening moet bij de KvK gedeponeerd worden. Ook dit deel van de boekhouding kun je uitbesteden aan een boekhouder.
 • Loonadministratie: heb je medewerkers in dienst bij één van de bv’s, dan moet je ook een loonadministratie voeren. Dit bestaat uit de gegevens van je medewerkers. Ook wordt hierin de loonheffing belasting ingehouden die jij voor je medewerkers betaalt aan de belastingdienst.

Waarom de boekhouding van een holding uitbesteden?

Het voeren van de administratie van een holding is complex, omdat je ook te maken hebt met de financiële administratie van de onderliggende bv of zelfs bv’s. Het is dus belangrijk om dit goed op orde te houden, omdat er anders zaken door elkaar gaan lopen.

Een boekhouder helpt je hierbij!

Deze kan je helpen met de administratie van de holding én de administratie van de werkmaatschappij. Zo houd jij tijd over voor andere werkzaamheden, waarmee het zelfs mogelijk is om nog meer omzet te draaien. Bovendien weet je zeker dat de administratie helemaal op orde is en weet je zeker dat je geen problemen krijgt met de belastingdienst!

Voordelen van een boekhouder

 • Een boekhouder bespaart je waardevolle tijd en energie.
 • Je weet zeker dat de boekhouding van de holding voldoet aan alle eisen.
 • Boekhouders geven je een persoonlijk advies als je dit nodig hebt.
 • Je kunt meer omzet draaien omdat je meer tijd hebt voor andere werkzaamheden.

holding boekhouding

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij de boekhouding van je holding en eventueel van je andere bv’s gaat uitbesteden aan een expert? Een boekhouder houdt alle financiën op orde en zorgt ervoor dat je administratie aan alle eisen voldoet. Je bespaart zo zelf veel tijd en voorkomt problemen met de belastingdienst! Op zoek naar een boekhouder?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijzen van boekhouders in je eigen regio. Vergelijk op prijs en aanbod en kies zo het kantoor dat het beste bij je past. Je bespaart zo tot wel 40% op de kosten van een boekhouder! De offerteaanvraag is verder gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken