Boekhouder voor jouw stichting gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Boekhouding stichting

Als stichting ben je verplicht een boekhouding te voeren: je kunt dit zelf doen of uitbesteden. Met de hulp van een boekhouder weet je zeker dat de administratie van je stichting op orde is en aan alle eisen voldoet. En ook belangrijk: je bent er zelf zo weinig mogelijk tijd aan kwijt.

Op deze pagina lees je wat de boekhouding voor een stichting inhoudt en of dit verplicht is. Liever de boekhouding van je stichting uitbesteden? Je vindt hier ook meer informatie over de kosten van boekhouders en over de taken die je kunt uitbesteden!

Boekhouding stichting: alle info op een rij

 • Voor een stichting is het belangrijk om een begroting en jaarrekening op te stellen. Daarnaast is er vaak ook sprake van een donateursadministratie.
 • De boekhouder houdt de gehele of een gedeeltelijke
  administratie van de stichting bij. Een boekhouder kost gemiddeld €40,- tot €80,- per uur.
 • Alleen wanneer een stichting activiteiten verricht die vrijgesteld zijn van btw, dan hoeft er geen btw-aangifte gedaan te worden.

Is een boekhouding voor een stichting verplicht?

Ja, als stichting ben jij ook verplicht om een boekhouding bij te houden. De boekhouding van een stichting bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een begroting en een jaarrekening. De meeste stichtingen zijn afhankelijk van donateurs, en daarom moeten zij een goede donateursadministratie bijhouden. Hierin worden alle gegevens van de donateurs bijgehouden.

Soms moet een stichting ook btw-aangifte doen en is het voor sommige stichtingen verplicht om de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Voor ANBI’s geldt bovendien dat zij bepaalde gegevens verplicht op hun website moeten vermelden.

boekhouding stichting

Eisen aan de boekhouding van een stichting

Aan de boekhouding worden wettelijke eisen gesteld. Zo moet je duidelijk op papier hebben waar je inkomsten vandaan komen en hoe je dit geld uitgeeft. Voor een stichting is er meestal geen winstoogmerk, maar kan het wel voorkomen dat er winst is. Voor stichtingen is het belangrijk dat wordt bijgehouden waar deze winst naartoe gaat. Een stichting is verplicht een boekhouding te voeren.

Daarnaast hebben stichtingen nog meer verplichtingen:

 • Bewaarplicht: stichtingen moeten hun administratie tot 7 jaar bewaren.
 • Medewerkingsplicht: bij controle door de belastingdienst zijn stichtingen verplicht mee te werken.
 • Publicatieplicht: sommige stichtingen moeten gegevens op hun website vermelden.

Bewaarplicht boekhouding stichting

Hoe lang moet een stichting de boekhouding bewaren? Een stichting is verplicht om de administratie tot 7 jaar te bewaren. Hierbij gaat het om onder andere kassabonnen en -rollen, bankafschriften, correspondentie en andere databestanden. Als al deze documenten digitaal zijn opgeslagen, dan ben je niet verplicht om alle gegevens ook fysiek zeven jaar te bewaren.

Wat kost de boekhouding van een stichting?

De kosten van boekhouders ligt gemiddeld tussen de €40,- tot €45,- per uur . Bij een beginner en loopt op tot ongeveer €80,- per uur voor een zeer ervaren iemand. Een gemiddelde boekhouder hanteert een gemiddeld tarief van €50,- per uur.

Houd er rekening mee dat de kosten oplopen als de boekhouding erg complex is. Dit is vaak het geval voor grotere stichtingen. Besteed je de volledige boekhouding van je stichting uit, dan betaal je vaak een abonnement. Dit is een vaste prijs per maand of per jaar, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent.

Kosten boekhouding stichting in 2024

Ervaring boekhouderGemiddeld uurtarief*
Startende boekhouder€40,- tot €45,-
Boekhouder met een aantal jaren ervaring€50,-
Zeer ervaren boekhouder€80,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen van boekhouders.

Boekhouding van je stichting uitbesteden en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot 40% op de kosten.

Gratis offertes vergelijken

Wat doet een boekhouder voor een stichting?

Een boekhouder kan veel voor een stichting betekenen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de donateursadministratie, waarin alle gegevens van donateurs worden bewaard. Maar ook als je een subsidie aanvraagt of gebruikt is het belangrijk om hier een verantwoording van te hebben. Ook dit kan een boekhouder voor jouw stichting bijhouden. Dit zijn slechts een aantal van de werkzaamheden van een boekhouder.

Soms ben je als stichting verplicht om btw-aangifte te doen. Door deze klus uit te besteden weet je zeker dat je aangifte elk kwartaal netjes op tijd is en voorkom je problemen met de belastingdienst.

Je kunt onder andere deze werkzaamheden uitbesteden:

 • De donateursadministratie
 • Verantwoording van subsidies
 • Eventueel btw-aangifte
 • Opstellen en deponeren van de jaarrekening

boekhouden stichting

Boekhouding stichting uitbesteden: de mogelijkheden

Wil je tijd overhouden en je geen zorgen meer maken over de financiële administratie? Besteed de boekhouding van je stichting dan uit aan een ervaren boekhouder. Je hebt twee opties: de boekhouding volledig uitbesteden of gedeeltelijk.

Hieronder lees je meer over beide opties.

Gedeeltelijk uitbesteden

Door de boekhouding deels uit te besteden blijf je zelf betrokken bij de financiële administratie, en ben je zelf goed op de hoogte. Je hebt bovendien een aanspreekpunt als je vragen hebt over het deel van de boekhouding dat je zelf uitvoert.

Zo kun je bijvoorbeeld zelf de dontateursadministratie bijhouden, en het opstellen van de jaarrekening uitbesteden aan een boekhouder. Zo weet je zeker dat deze aan alle eisen voldoet.

Volledig uitbesteden

Volledig uitbesteden van de boekhouding bespaart jou extra veel tijd. Je weet zeker dat de hele administratie goed op orde is en voldoet aan alle eisen. Een mogelijk nadeel is dat je zelf minder op de hoogte bent van de financiële status van je stichting. Kies je voor volledig uitbesteden, dan is het wel belangrijk om regelmatig met de boekhouder te overleggen.

Boekhouding stichting zelf doen?

Een andere optie is de boekhouding van je stichting zelf te doen. Het is wel belangrijk dat jij je in dat geval goed inleest, omdat er behoorlijk wat eisen gesteld worden aan een stichting. Hieronder lees je hoe jij de boekhouding van je stichting zelf kunt voeren. Heb je toch hulp nodig? Twijfel dan niet om een boekhouder in te huren.

Meer informatie over:

Boekhoudprogramma’s

We raden je aan een boekhoudprogramma te gebruiken als je de boekhouding zelf wilt doen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gratis boekhoudprogramma voor een stichting, waarmee je de donateursadministratie en andere administratie gemakkelijk zelf bijhoudt. Veel programma’s hebben bovendien een goed voorbeeld van hoe de boekhouding van een stichting eruit hoort te zien. Dit maakt het makkelijker om je eigen boekhouding in te richten.

Boekhouding stichting in Excel bijhouden

Het is ook mogelijk om het boekhouden voor een stichting bij te houden in Excel. Zo hoef je geen geld uit te geven aan een boekhoudprogramma. Het is wel belangrijk dat je kennis hebt van Excel en moet weten hoe het werkt. Heb je dit niet, dan is het slimmer om te kiezen voor een speciaal boekhoudprogramma. Deze zorgt ervoor dat er geen fouten gemaakt worden.

Boekhouder stichting kiezen: waarop letten?

Je wilt de boekhouding van je stichting uitbesteden en zoekt een ervaren boekhouder: waar moet je dan op letten?

Hieronder geven we je een paar belangrijke aandachtspunten, zodat je zeker weet dat je de juiste specialist kiest.

Met de hulp van een boekhouder, is je administratie helemaal op orde!

Besteed de boekhouding van jouw stichting uit en bespaar op de kosten

Wat uitbesteden?

Vraag jezelf eerst af welk deel van je boekhouding je wilt uitbesteden. Wil je het liefst de complete administratie uit handen geven zodat jij tijd bespaart, of gaat het om incidentele opdrachten, zoals het opstellen van de jaarrekening? De taken die jij uitbesteedt hebben ook een grote invloed op de prijs die je uiteindelijk betaalt.

NOAB keurmerk

Een boekhouder is geen beschermd beroep, dat betekent dat boekhouders geen specifieke opleiding gevolgd hoeven te hebben. Maar als een kantoor is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen, dan weet je zeker dat de boekhouder zich geregeld laat bijscholen en op de hoogte is van alle regelingen en wetgeving rondom de financiële administratie. Meer weten over dit keurmerk? Lees dan verder op noab.nl.

Prijs van de boekhouder

De tarieven van verschillende boekhouders variëren enorm. Bij het vergelijken van offertes is het slim om te kijken naar de prijs en hoe deze is opgebouwd. Hoe zit het bijvoorbeeld met tussentijds contact? Moet je betalen als je belt of mailt met een vraag, of zit dit bij de prijs inbegrepen? Dit maakt ook een groot verschil op de totaalprijs.

Gevoel moet goed zijn

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek is het belangrijk dat er een goede klik is. Je gaat vertrouwelijke informatie met deze persoon bespreken, je moet hem of haar dus kunnen vertrouwen en je comfortabel voelen. Is er geen klik of voel jij je in het eerste gesprek niet gehoord? Zoek dan verder naar een ander administratiekantoor.

Boekhouder in de regio

Als je de boekhouding van je stichting uitbesteedt aan een administratiekantoor, raden we je aan te kiezen voor een kantoor in de regio. Als je nu persoonlijk af moet spreken met de boekhouder bespaar je op de voorrijkosten of benzinekosten. Bovendien bespaart je dit veel reistijd, omdat je niet lang in de auto hoeft te zitten.

boekhouding voor stichtingen

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

De boekhouding voor stichtingen uitbesteden? Met de hulp van een boekhouder weet je zeker dat je administratie helemaal op orde is en je aan alle eisen voldoet. Zo voorkom je problemen en bespaar jij jezelf bovendien tijd en energie. Op zoek naar een ervaren boekhouder?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van kantoren in je eigen regio. Vergelijk en kies het administratiekantoor met het beste aanbod. Je bespaart zo tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, dat betekent dat je nergens aan vast zit. Begin daarom vandaag nog met vergelijken en bespaar!

Gratis offertes vergelijken