Boekhouder voor vof gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Boekhouding vof

De boekhouding van een vof moet goed op orde zijn: ontstaan er namelijk financiële problemen, dan ben je daar privé aansprakelijk voor. Door de boekhouding van je bedrijf uit te besteden aan een boekhoudkantoor houd je meer tijd over voor andere werkzaamheden en weet je zeker dat alles klopt.

Op deze pagina lees je over de boekhouding voor een vof: je vindt informatie over de onderdelen en waarom het met name bij een vof zo belangrijk is deze goed op orde te hebben. Tot slot geven we je een handige tip om te besparen op de kosten!

Boekhouding vof: korte samenvatting

 • Het uitbesteden van de boekhouding van een vof kost rond de €1.000,- tot €1.500,- per jaar.
 • De boekhouding bestaat vaak uit: een grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, in- en verkoopadministratie, voorraadministratie (mits er sprake is van voorraad) en soms loonadministratie.
 • Bij een enkelvoudige administratie houd je geen grootboek bij, bij een dubbele boekhouding, verplicht vanaf een jaaromzet van €500.000,-, wel.

Het belang van een goede boekhouding

Een goede boekhouding is belangrijk om een compleet beeld te hebben van de financiële situatie van je onderneming. Bij een vof is dit extra belangrijk, omdat elk van de vennoten privé aansprakelijk zijn voor eventuele schulden die ontstaan!

Waarom is goed boekhouden bij een vof zo belangrijk:

 • Je krijgt een duidelijk beeld van de financiële situatie van de onderneming, en je kan zo grote problemen voorkomen.
 • Je weet zeker dat aangiftes op tijd gedaan worden en voorkomt zo boetes en problemen met de belastingdienst.
 • Bij een vof zijn alle vennoten privé aansprakelijk voor eventuele schulden. Daarom is het extra belangrijk dat iedereen een compleet beeld heeft van de financiële situatie.

Op zoek naar een expert? Lees hier meer over het verschil tussen een boekhouder en een accountant!

boekhouding vof

Wat kost de boekhouding voor een vof?

Boekhouden voor een vof kost gemiddeld €1.000,- tot €1.500,- per jaar. Je bent over het algemeen goedkoper uit als je ervoor kiest om een boekhoudabonnement af te sluiten, dan wanneer je kiest voor een uurtarief. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er bij het boekhouden voor een vof veel tijd wordt besteed.

Kies je ervoor om de boekhouding gedeeltelijk uit handen te geven, houd dan rekening met een gemiddelde prijs van €50,- per uur. Startende boekhouders hebben een gemiddeld uurtarief van €40,- tot €45,- en voor een zeer ervaren boekhouder beginnen de tarieven rond de €80,- per uur. Op deze pagina vind je meer informatie over de kosten van een boekhouder.

Kosten boekhouder 2024

Ervaring boekhouderGemiddeld uurtarief*
Startende boekhouder€40,- tot €45,-
Boekhouder met een aantal jaren ervaring€50,-
Zeer ervaren boekhouder€80,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven, die per boekhouder verschillen.

Goedkope boekhouder gezocht?

Vergelijk meerdere offertes en kies de boekhouder met de beste prijs!

Gratis offertes vergelijken

Onderdelen van de administratie van een vof

Als je een vof opricht, ben je verplicht om een financiële administratie bij te houden. Begin hiermee op tijd, want ook zakelijke aankopen die je doet voor de start van je onderneming zijn al fiscaal aftrekbaar: bewaar alle facturen en kassabonnen.

Vanuit de belastingdienst ben je verplicht om je administratie minimaal 7 jaar te bewaren: voor onroerende zaken geldt zelfs een bewijsplicht van 10 jaar.

De administratie bestaat uit een aantal onderdelen:

 • Een grootboek: hierin worden alle inkomsten en uitgaven op grootboekrekeningen samengevat.
 • Debiteurenadministratie: dit is een overzicht van alle klanten waarvan jij geld tegoed hebt.
 • Crediteurenadministratie: dit overzicht bestaat uit iedereen aan wie je nog geld verschuldigd bent.
 • Voorraadadministratie: heb je goederen? Dan houd je hierin bij wat je voorraad is.
 • In- en verkoopadministratie: je bewaart je in- en verkopen gescheiden. Je houdt ook bij wat de winstmarge is per verkoop.
 • Eventueel de loonadministratie: dit is verplicht als je medewerkers in dienst hebt.

kosten boekhouder vof

Enkelvoudige of dubbele boekhouding?

Bij de boekhouding van een vof zijn er in principe twee mogelijkheden: het voeren van een enkelvoudige of juist een dubbele boekhouding.

Wat is het verschil?

Een enkelvoudige boekhouding voor je vof is een versimpelde versie waarin je geen grootboek hoeft bij te houden. Je hoeft alleen het bank- en kasboek bij te houden waarmee je gemakkelijk de winst berekent. Wanneer je jaaromzet boven de €500.000,- stijgt ben je verplicht een dubbele boekhouding voor je vof bij te houden: hierbij hoort ook het grootboek. Een voordeel hiervan is dat je een duidelijker beeld krijgt van de financiële situatie dan met een enkelvoudige boekhouding.

Kleinere ondernemingen zijn niet verplicht een dubbele boekhouding bij te houden. Toch zijn er veel ondernemingen die er alsnog voor kiezen om een dubbele boekhouding bij te houden, omdat je hiermee een duidelijker beeld krijgt van de financiële situatie. Zo zijn financiële problemen beter te voorkomen.

 

Enkelvoudige boekhouding

Een enkelvoudige boekhouding is geschikt voor kleine of startende ondernemingen. Hierbij hoef je geen grootboek bij te houden, waardoor je voor de belastingdienst alleen het bank- en kasboek hoeft bij te houden. Aan het eind van het kwartaal bereken je de winst en weet je precies hoeveel omzetbelasting je moet afdragen.

Dit is een relatief eenvoudige manier van boekhouding, en zorgt er bovendien voor dat je minder tijd kwijt bent. Geschikt voor vof’s die zelf hun administratie bijhouden. Een nadeel is wel dat je een minder compleet beeld hebt van de status van je onderneming.

Let op: sommige sectoren zijn uitgesloten van een enkelvoudige boekhouding, zij zijn, ongeacht hun omzet, verplicht om dubbel te boekhouden. Dit zijn: verzekeringen, kredietverrichtingen, beleggingen en beursverrichtingen.

Besparen op de boekhouding van je vof?

Vind snel en gemakkelijk de goedkoopste boekhouder en bespaar tot 40%!

Dubbele boekhouding

Een dubbele boekhouding is op veel vlakken hetzelfde als een enkelvoudige boekhouding. Het verschil is dat je hierbij ook een grootboek bijhoudt.

Het grootboek is een verzameling van al je grootboekrekeningen. Een grootboekrekening is een overzicht van alle inkomsten en kostenposten.

Het bijhouden van een grootboek en dus een dubbele boekhouding voor je vof, vereist meer tijd en aandacht. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om de dubbele boekhouding uit te besteden aan een boekhoudkantoor. Je kunt er dus ook voor kiezen om een dubbele boekhouding voor je vof te voeren zonder dat je dit verplicht bent. Dit geeft een completer beeld en zo kun je financiële problemen beter voorkomen. Dat is belangrijk bij een vof, omdat elke vennoot privé verantwoordelijk gehouden kan worden.

Voordelen van uitbesteden

Wil je dat de boekhouding van je vof op orde is zonder dat je er onnodig veel tijd en energie aan kwijt bent? Schakel dan een boekhoudkantoor in, zodat je zeker weet dat alles klopt!

De grootste voordelen van boekhouding uitbesteden:

 • Je weet zeker dat alles op orde is.
 • Alle vennoten krijgen een duidelijk beeld van de situatie van de onderneming.
 • Je voorkomt problemen met de belastingdienst.
 • Zelf houd je meer tijd over voor je andere werkzaamheden.

Meer informatie over de taken van een boekhouder.

boekhouden vof

Besparen op de boekhouding? Gratis offertes vergelijken!

Door een boekhouder in te schakelen weet je zeker dat jouw zaken netjes op orde zijn. Zo voorkom je problemen met de belastingdienst en houd je zelf veel tijd over voor je andere werkzaamheden. Wil je besparen op de kosten van een boekhouder voor je vof?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna meerdere prijsopgaven van kantoren in de buurt. Vergelijk de verschillende tarieven, en kies zo voor het boekhoudkantoor met de beste prijs. Je bespaart gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs! Geen zorgen, want je offerteaanvraag is gratis en bovendien helemaal vrijblijvend. Dat houdt in dat je nergens aan vastzit!

Gratis offertes vergelijken