Als zzp’er boekhouding uitbesteden?

Vraag gratis offertes aan en ontdek de mogelijkheden!

Gratis - vrijblijvend

Boekhouding zzp

De boekhouding van een zzp’er bijhouden is een flinke opgave. Zeker als je net als ondernemer gestart bent en nog niet goed weet waar je financiële administratie precies uit moet bestaan. Met de hulp van een boekhouder voor zzp’ers houd jij een goed overzicht en ben je minder tijd kwijt aan de administratie.

Op deze pagina lees je waar de boekhouding van een zzp’er uit bestaat en waarom het zo belangrijk is dit goed bij te houden. We vertellen je ook wat een boekhouder voor een zzp’er kan betekenen en wat voor voordeel dit voor jou heeft.

Boekhouding zzp: een samenvatting

 • Een zzp boekhouding bestaat vaak uit kasadministratie, bankafschriften, facturen, correspondentie, contracten, belastingen en soms ook nog een kilometerregistratie en urenregistratie.
 • Een boekhouder rekent een uurtarief van €40,- tot gemiddeld €80,- per uur.
 • De prijs voor het uitbesteden hangt af van verschllende factoren: onderdelen die je wilt laten doen, uurtarief en complexiteit.
 • De boekhouding voor zzp’ers bestaat uit een grootboekadministratie, het bijhouden van crediteuren en debiteuren, in- en verkoopadministratie, soms voorraadadministratie en loonadminstratie.
 • Besteed de boekhouding uit en bespaar jezelf veel tijd.

Waarom een boekhouder inschakelen?

Bij het werken als freelancer of zzp’er komt heel wat financiële administratie kijken. Je moet facturen opstellen en versturen, zakelijke kosten bijhouden, een urenregistratie bijhouden en zo zijn er nog tal van andere onderdelen van de boekhouding van zzp’ers. Meer over de werkzaamheden lees je de pagina wat doet een boekhouder.

Zoals jij je misschien kunt indenken, neemt dit veel tijd in beslag. Tijd die je misschien liever aan je eigen werkzaamheden besteedt. Toch is het belangrijk om de administratie goed op orde te hebben, omdat je dit veel tijd en geld kan besparen. Door een boekhouder in te zetten weet je zeker dat alles netjes op orde is, zonder dat je er zelf veel tijd in hoeft te steken.

boekhouding zzp

Boekhouding zzp: kosten 2024

De kosten voor de boekhouding van een zzp’er, lopen uiteen. Het uurtarief van boekhouders verschilt namelijk van €40,- tot gemiddeld €80,- per uur. Over het algemeen zijn startende en zelfstandige boekhouders relatief goedkoop: zij vragen een gemiddeld uurtarief van €40,-.

Gaat het om een ingewikkelde boekhouding of wil je de hulp inschakelen van een zeer ervaren boekhouder, houd er dan rekening mee dat de kosten voor de boekhouding hoger liggen: gemiddeld rond de €80,- per uur.


Uurtarief boekhouders

€40,- tot €80,-

(Gebaseerd op tarieven van boekhouders in de regio.)

Laag tarief
€40,-

Startende boekhouder

Hoog tarief
€80,-

Zeer ervaren boekhouder

Start gratis offerteaanvraag!

Factoren die tarief bepalen

De kosten voor de boekhouding van zzp’ers verschillen en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijke factor zijn de specifieke werkzaamheden die je uitbesteedt. Geef je de hele boekhouding van je onderneming uit handen of besteed je alleen bepaalde onderdelen uit? Dit heeft een directe invloed op de hoeveelheid tijd die boekhouders kwijt zijn, waardoor het een grote invloed heeft op de kosten.

Hoe groter de onderneming, hoe ingewikkelder de boekhouding van zzp’ers. Ook dit heeft invloed op het uurtarief. Bij complexe zaken zal de prijs hoger liggen dan bij een eenvoudige boekhouding

Onderdelen van boekhouding zzp

De boekhouding van een zzp’er bestaat uit meerdere onderdelen. Zo houd je een grootboekadministratie bij, een inkoop- en verkoopadministratie en moet je facturen opmaken en versturen. Als je als zzp’er een boekhouder inschakelt dan kies je zelf welke onderdelen je uitbesteedt.

Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen van de financiële administratie.

Grootboekadministratie

In je grootboekadministratie houd je de inkomsten en uitgaven van je onderneming bij. Je groepeert deze op onderdeel. Denk bijvoorbeeld aan geleverde producten, ontvangen en betaalde btw, autokosten, telefoonkosten en dergelijke. Elk onderdeel krijgt een eigen nummer: het grootboekrekeningnummer. Je kunt de grootboekadministratie dus zien als de schil om de gehele boekhouding. Je kunt deze zelf bijhouden, maar om jezelf veel tijd te besparen is het ook mogelijk de boekhouding uit te besteden!

Crediteuren- en debiteurenadministratie

Een andere mogelijkheid als jij je boekhouding als zzp’er wilt uitbesteden, is het uit handen geven van het crediteuren- en debiteurenbeheer. Het crediteurenbeheer is de administratie van iedereen die jij nog geld verschuldigd bent. Aan de andere kant heb je het debiteurenbeheer, dat is een overzicht van alle klanten van wie je nog geld krijgt. Zo heb je een duidelijk beeld van alle toekomstige inkomsten en uitgaven.

Door dit goed bij te houden, valt het direct op als klanten niet op tijd betalen, waardoor je adequaat kunt handelen. Zo voorkom je dubieuze debiteuren.

boekhouding zzp

In- en verkoopadministratie

Bij de inkoop- en verkoopadministratie boek je alle verkoop- en inkoopfacturen in op de grootboekrekeningen. Het houdt ook in dat je alle facturen opstelt en verstuurt naar de juiste koper. Dit onderdeel van de boekhouding is voor beginnende zzp’ers relatief eenvoudig, omdat ze te maken hebben met enkele klanten. Maar stel je eens voor dat je dit moet bijhouden voor tientallen, honderden of zelfs duizenden kopers. Het uitbesteden van dit onderdeel zorgt daarom voor grote tijdswinst.

Voorraadadministratie

Als je goederen inkoopt en verkoopt, moet je ook een voorraadadministratie bijhouden. Dit is een overzicht van de voorraad met de waarde hiervan. Als je producten inkoopt stijgt de waarde van jouw voorraad, en op het moment dat je de producten verkoopt daalt de waarde van de voorraad. De inkoopprijs zal niet altijd hetzelfde zijn, dus je kunt je indenken dat het handmatig bijhouden van de voorraad een flinke opgave is. Ook dit kun je uitbesteden!

Loonadministratie

Als je personeel in dienst hebt ben je verplicht om een loonadministratie bij te houden. Hierin worden alle betalingen aan werknemers van je bedrijf bijgehouden. Bedrijven hebben een fiscale bewaarplicht. Dit houdt in dat gegevens over de loonadministratie 7 jaar bewaard moeten worden. Onderdelen van de loonadministratie zijn loonstroken en jaaropgaven, maar ook reiskosten vallen hieronder.

Boekhouder voor zzp’ers inschakelen?

Vind snel een specialist in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Boekhouding voor zzp uitbesteden: de mogelijkheden

Hulp bij de boekhouding voor zzp nodig? Er zijn een aantal opties. Je kunt natuurlijk je volledige boekhouding uitbesteden. Dit bespaart jou de meeste tijd en zorgt ervoor dat de boekhouding op orde is. Maar wil je zelf ook een duidelijk beeld hebben van je financiële administratie, dan is het ook fijn om zelf een deel van de boekhouding op je te nemen.

Hieronder lees je wat de mogelijkheden zijn voor zzp’ers die hun boekhouding willen uitbesteden.

Optie 1: gehele boekhouding uitbesteden

De eerste optie is de gehele boekhouding uitbesteden. Een goede optie voor als je zelf geen of weinig kennis hebt van de financiële administratie en niet de behoefte hebt om hier verder in te duiken. Het voordeel van deze optie is dat je zo weinig mogelijk tijd kwijt bent, en zo extra tijd kunt steken in je eigen werkzaamheden. Dit maakt het zelfs mogelijk om je omzet te verhogen!

Natuurlijk staan er ook een paar nadelen tegenover. Doordat je zelf niet betrokken bent bij de administratie, heb je een minder duidelijk beeld van de financiële positie van je onderneming. Een boekhouder zal je altijd op de hoogte houden, maar ook dan ben je niet zoveel betrokken als wanneer je zelf ook een deel van de administratie uitvoert.

De grootste voordelen op een rij:

 • Je bespaart heel veel tijd en energie
 • Je hoeft zelf niet in te lezen in de regels van de belastingdienst.
 • Boekhouders kennen alle trucs om minder belasting te kunnen betalen.

De nadelen:

 • Je bent meer geld kwijt aan de boekhouding.
 • Je hebt minder inzicht in je eigen cijfers.

boekhouding zzp

Optie 2: gedeeltelijke boekhouding uitbesteden

De tweede optie is het gedeeltelijk uitbesteden van je boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden van de belastingaangifte van je bedrijf, terwijl je het hele jaar door zelf je administratie bijhoudt. Het voordeel van deze optie is dat je in materie zit en een duidelijk beeld hebt van de financiële situatie. Door lastige onderdelen, zoals de aangiftes, alsnog uit te besteden bespaar je toch nog flink wat tijd en krijg je de hulp van ervaren boekhouders. Je kiest zelf welke onderdelen je uitbesteedt.

De grootste voordelen van gedeeltelijk uitbesteden:

 • Je bent meer betrokken bij je eigen financiën.
 • Je hoeft je niet te verdiepen in de moeilijkste onderdelen van je administratie.
 • De boekhouder controleert jouw boekingen dus je weet zeker dat alles op orde is.

De nadelen:

 • Je bent wel een deel van je tijd kwijt aan het bijhouden van de administratie.
 • Je moet jezelf verdiepen in ingewikkelde materie.

Optie 3: boekhouding zelf doen

De laatste optie is het zelf uitvoeren van je boekhouding. Zo hoef je geen geld uit te besteden aan je boekhouding. Daar staat natuurlijk tegenover dat je meer tijd kwijt bent, en dus minder tijd overhoudt voor je eigen werkzaamheden. Je hebt te maken met de belastingdienst en strenge en fluctuerende regels. Je moet dus ook tijd en energie besteden om je hierin te verdiepen. Je zou ook kunnen overwegen om een boekhoudprogramma te gebruiken.

Uiteindelijk ben je niet verplicht een boekhouder in te huren en mag je natuurlijk ook gewoon zelf je administratie bijhouden. Zo heb je een duidelijk beeld van de financiële situatie van je onderneming. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om zelf je administratie bij te houden maar, als je net begint als zzp’er, een boekhouder in te huren om te helpen met het opzetten van de boekhouding.

De voordelen van zelf uitvoeren:

 • Je hebt altijd een duidelijk inzicht in de financiële positie van je bedrijf.
 • Je hoeft geen geld uit te geven aan je boekhouding.

De nadelen:

 • Je bent (relatief) veel tijd kwijt aan je boekhouding als zzp’er.
 • De kans op fouten maken is groter.
 • Je moet je inlezen in complexe materie.

Boekhouding zzp zelf doen: tips

Ga je toch liever zelf aan de slag? Een boekhouder is niet verplicht en als zzp’er mag je gewoon je eigen financiële administratie bijhouden.

Hieronder geven we je een paar praktische tips voor als je zelf je boekhouding wilt uitvoeren:

 • Houd je privé en werkkosten gescheiden: open een zakelijke rekening zodat je alle zakelijke transacties in één duidelijk overzicht hebt.
 • Houd je administratie maandelijks bij, door elke maand te kijken of je alles op orde hebt.
 • Voer je boekhouding digitaal of online: op die manier kun je altijd bij je administratie. Het is dan ook een stuk makkelijker om bijvoorbeeld je urenregistratie bij te houden.
 • Gebruik software om zakelijke kosten bij te houden. Zo kun je met je telefoon bonnen en facturen scannen en hele gemakkelijk bewaren. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de bonnetjes na verloop van tijd niet meer leesbaar zijn!
 • Ben je btw-plichtig? Kijk wanneer je btw-aangifte moet doen. Je krijgt hiervoor geen herinnering. Je vindt de data online en kan eventueel apps downloaden die je waarschuwen als het weer tijd is voor de btw-aangifte.
 • Als je begint als zzp’er kun je een boekhouder inschakelen om je administratie op te zetten. Op die manier weet je zeker dat alle onderdelen aanwezig zijn, en heb je een voorbeeld van wat je allemaal moet bijhouden. Daarna is het makkelijker om zelf de boekhouding bij te houden.

zzp boekhouder

Boekhouder voor zzp nodig? Vergelijk gratis offertes!

Op zoek naar een boekhouder voor zzp’ers? Door de boekhouding van een zzp’er uit te besteden aan een specialist, houd je meer tijd over voor je overige werkzaamheden en weet je zeker dat de financiële administratie helemaal op orde is. Zo verklein je het risico op boetes van de belastingdienst! Op zoek naar boekhouders?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes in je mailbox. Nu heb je de kans om de prijzen van verschillende specialisten te vergelijken. Kies het kantoor met de beste prijs, en bespaar zo gemakkelijk tot wel 40% op de kosten. Geen zorgen, want je offerteaanvraag is gratis en bovendien zonder verplichtingen. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken