Crediteurenbeheer uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Crediteurenbeheer

Het crediteurenbeheer is het overzicht van alle crediteuren: alle leveranciers die jij nog moet betalen. Houd dit goed bij, om betaalproblemen te voorkomen! Maar het kán slim zijn om de betalingen nog even uit te besteden, om zo je leveringskrediet te benutten. Een boekhouder helpt je hierbij!

Op deze pagina leggen we uit wat het crediteurenbeheer inhoudt en waarom het zo belangrijk is om dit goed bij te houden. We geven je natuurlijk handige tips voor je eigen crediteurenbeheer, zodat je alles op orde houdt!

Crediteurenbeheer: alle info op een rij

  • Crediteurenbeheer is alle administratie van de inkomende facturen die jij nog moet betalen.
  • Kosten voor het uitbesteden hangen vooral af van de kosten van de boekhouder en wat je wilt uitbesteden. Gemiddeld kost een boekhouder rond de €40,- tot €80,- per uur.
  • Goed beheer is belangrijk, zodat je je facturen op tijd betaalt en niet te maken krijgt met onnodige extra kosten.

Wat is het crediteurenbeheer?

Het crediteurenbeheer is een overzicht van alle crediteuren: alle inkomende facturen van leveranciers. Een crediteur is dus een leverancier, bedrijf of instelling die jij nog moet betalen voor de levering van diensten of goederen. Je houdt het crediteurenbeheer bij op de balans bij de schulden, ook wel de passiva genoemd.

crediteurenbeheer

Waarom is een goed crediteurenbeheer belangrijk?

Het crediteurenbeheer is belangrijk, omdat je hierin in één overzicht hebt welke leveranciers je nog moet betalen. Je wilt voorkomen dat je leveranciers te laat betaalt, en zo een goede relatie verpest. Ben je regelmatig te laat met het betalen van je crediteuren, dan krijg je ook een negatieve reputatie. Je wilt nu eenmaal niet bekend komen te staan als een ondernemer die zijn of haar facturen niet betaalt!

Het crediteurenbestand is bovendien nodig om te weten hoe de financiële staat is van je onderneming. Dit doe je door het debiteurenbeheer en het crediteurenbeheer naast elkaar te leggen. Zo weet je precies hoeveel er nog binnenkomt en hoeveel geld je zelf nog moet betalen!

Wil je nog meer taken uitbesteden aan een boekhouder? Hier lees je wat een boekhouder doet!

Wat kost een crediteurenbeheerder?

De kosten voor het crediteurenbeheer verschillen per boekhouder. Gemiddeld kun je rekening houden met een prijs van €40,- tot €80,- per uur, maar de exacte kosten hangen af van het aantal handelingen, het aantal crediteuren en de specifieke taken die je uitbesteedt. Voor een zzp’er zullen de kosten voor het crediteurenbeheer bijvoorbeeld een stuk lager uitvallen dan voor grote bedrijven.

Benieuwd naar de andere kosten van een boekhouder? Lees hier dan verder!

Besparen op de kosten van het crediteurenbeheer?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

5 tips voor een goed crediteurenbeheer

Het is duidelijk: een goed crediteurenbeheer is enorm belangrijk. Hieronder geven we je daarom een paar tips om je debiteurenbeheer goed op orde te houden. Zo is het belangrijk om goede afspraken te maken met je leveranciers en je facturen altijd op tijd te betalen om problemen te voorkomen.

1. Maak goede afspraken met je leveranciers

Heb je een leverancier waar je regelmatig mee werkt? Maak dan samen goede afspraken met betrekking tot de kwaliteit, levertijden, prijzen en natuurlijk de betalingsvoorwaarden. Het is slim om al deze afspraken zwart op wit vast te leggen en te bewaren in je crediteurenadministratie.

Als je duidelijk hebt wanneer contracten aflopen dan is het mogelijk om op het juiste moment te onderhandelen voor scherpe prijzen, betere levertijden en meer!

2. Check de factuur op wettelijke eisen

Voor je de factuur inboekt en betaalt is het slim om de factuur te controleren op alle wettelijke eisen. Deze vind je op belastingdienst.nl. Voldoet de factuur niet aan de eisen, dan krijg jij ook problemen als je de btw hiervan wilt terugvragen. Daarom is het belangrijk om facturen die niet aan de eisen voldoen terug te sturen naar de leverancier. Vermeld hierbij wat er mis is met de facturen en vraag om een nieuwe.

3. Inboeken en controleren

Het is belangrijk dat je de facturen gemakkelijk terug kunt vinden. Gebruik bij het inboeken van de facturen daarom het factuurnummer of een ander uniek nummer. Het is belangrijk om de facturen altijd even te controleren: kloppen de geleverde goederen of diensten? En klopt ook de totaalprijs? Het is ook handig om facturen die afgekeurd zijn te bewaren.

Let op: veel ondernemers ontvangen regelmatig spookfacturen! Dit zijn facturen van goederen of diensten die niet zijn geleverd en die je in veel gevallen ook niet hebt besteld. Als je de facturen niet controleert, dan valt een spookfactuur niet snel op en voor je het weet heb je betaald en ben jij je geld kwijt. Controleer daarom alle facturen die binnenkomen!

 

4. Betaal je facturen

Wanneer de facturen helemaal akkoord zijn, dan is het belangrijk om de facturen voor de uiterste betaaltermijn te betalen. Lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat jouw klanten je nog niet betaald hebben, overleg dan op tijd met de leverancier. Als je goed contact hebt is een betalingsregeling vaak zo geregeld. Je behoudt je goede reputatie en voorkomt een slechte relatie met je leveranciers!

5. Bewaar alle facturen op dezelfde manier

Voor je crediteurenadministratie is het verstandig om alle facturen op dezelfde manier te bewaren. Heb je een digitaal beheer, dan bewaar je alle facturen digitaal: ook als je ze op papier ontvangt! Scan ze in dat geval in zodat je ze ook digitaal kunt bewaren. Dit maakt het een stuk makkelijker om alle oude facturen nog eens op te zoeken.

crediteurenbeheer kosten

Wat als je crediteuren niet kan betalen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je op dit moment je facturen nog niet kan betalen. Dit gebeurt vaker wanneer klanten hun dienst of product nog niet hebben betaald, of wanneer zij zelfs weigeren te betalen. In dat geval is het slim om contact op te nemen met je leverancier. In veel gevallen is een betalingsregeling mogelijk, en zo voorkom je dat je een slechte reputatie krijgt.

Stem je crediteuren- en debiteurenbeheer op elkaar af!

Wil je problemen met betalingen voorkomen, dan is het slim om je crediteuren- en debiteurenbeheer op elkaar af te stemmen. Hiermee kun je mogelijk een structureel probleem in je onderneming opsporen en zo snel mogelijk herstellen. Een boekhouder kan je hier ook mee helpen! Je houd de inkomsten en uitgaven scherp in de gaten en stemt zo de verschillende geldstromen op elkaar af.

Crediteurenbeheer uitbesteden aan een boekhouder?

Vind snel een boekhouder in jouw regio en bespaar op de kosten!

Crediteurenbeheer zelf doen of uitbesteden?

Is het een optie om zelf je crediteurenbeheer bij te houden? Ja natuurlijk! Dat betekent niet dat dit altijd de slimste optie is. Het crediteurenbeheer kost je veel tijd als ondernemer, zeker naarmate je bedrijf groeit en je meer crediteuren hebt.

Wil je problemen met leveranciers voorkomen, dan is het uitbesteden van je crediteurenbeheer een beter idee!

De voordelen op een rij:

  • Je houdt meer tijd over voor je eigen werkzaamheden.
  • De facturen worden altijd op tijd betaald.
  • Je voorkomt de kans op verlies door spookfacturen.
  • Je behoudt de goede relatie met je leveranciers.

Benieuwd wat een boekhouder nog meer voor je kan betekenen? Hier lees je meer over het uitbesteden van je boekhouding!

crediteurenbeheer uitbesteden

Besparen op het crediteurenbeheer? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij je crediteurenbeheer graag uitbesteden zodat je deze zo goed mogelijk benut? Met de hulp van een boekhouder voorkom je problemen met je crediteuren en benut je toch je leverancierskrediet! Op zoek naar een boekhouder om je hierbij te helpen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende boekhouders bij jou in de buurt. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten van een boekhouder. Vergelijk op basis van prijs, aanbod en voorwaarden en je kiest gemakkelijk de boekhouder die het beste bij je past! De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken