Facturatie uitbesteden aan een boekhouder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Facturatie uitbesteden

Nog meer tijd overhouden voor je werkzaamheden en minder bezig met je administratie? Begin met het uitbesteden van je facturatie! Als je zelf niet meer hoeft te factureren dan is een groot onderdeel van je administratieve werkzaamheden weg. Je weet zeker dat facturen snel verstuurd zijn en zo voorkom je bovendien dat de facturen niet betaald worden.

Op deze pagina leggen we uit waarom het verstandig kan zijn om je facturatie uit te besteden! We gaan in op de voor- en nadelen, je leest over de kosten en krijgt handige tips en aandachtspunten voor je eigen facturatie!

Facturatie uitbesteden: de belangrijkste informatie op een rij

 • Het uitbesteden van de facturatie kost gemiddeld vanaf €45,- per maand met daarbij ongeveer €1,40 per handeling.
 • Er zijn twee mogelijkheden: je laat de facturen verzenden door je boekhouder of je kiest ervoor je openstaande facturen te verkopen.
 • Als je de facturatie uitbesteedt houd je meer tijd over voor andere werkzaamheden. Je hoeft je ook niet in te lezen in de ingewikkelde materie en het voorkomt dubieuze debiteuren!
 • Doe je toch liever zelf je facturatie? Gebruik hiervoor dan een online boekhoudprogramma. Deze maakt facturen automatisch op.

Facturatie uitbesteden: hoe gaat dat in z’n werk?

Er zijn verschillende manieren om je facturatie uit te besteden aan een boekhouder. De allereerste optie is dat de boekhouder je debiteurenbeheer overneemt. Hij houdt in de gaten welke facturen wel en welke juist nog niet betaald zijn, en reageert hier proactief op. Zo worden onbetaalde facturen voorkomen!

Heb je vaak te maken met wanbetalers en heb jij wel direct je geld nodig om rond te kunnen komen of om andere investeringen te doen? Dan is het verkopen van je facturen misschien een goed idee! Hieronder lees je meer over beide opties, zodat je een goede keuze kan maken voor je eigen onderneming.

facturatie uitbesteden

1. Facturen laten verzenden door boekhouder

De eerste optie, en vaak meest gekozen optie, is het laten verzenden van je facturen. Dit doet een boekhouder voor je. Je maakt vooraf afspraken over de manier waarop hij de facturen verzendt. Dit kan per e-mail, maar eventueel ook per post. De boekhouder gebruikt hiervoor een briefpapier in je eigen huisstijl: je klanten weten dus precies van wie de factuur afkomstig is. Heb je zelf nog geen huisstijl, dan wordt de factuur verstuurd in een stijl die vooraf is gecontroleerd en goedgekeurd door jou!

2. Facturen verkopen

Na het verzenden van de factuur heeft de klant vaak een betaaltermijn van minimaal 30 dagen. Kun jij niet zo lang op je geld wachten of heb je slechte ervaringen met klanten die weigeren hun factuur te voldoen? Dan is het ook mogelijk om je factuur te verkopen aan een zogeheten factoringmaatschappij. Dit houdt in dat jij je factuur verkoopt en vaak al binnen 24 uur je geld hebt! De klant betaalt daarna de factoringmaatschappij.

Let op: het verkopen van facturen is niet altijd de beste optie. Zo krijg je in de meeste gevallen niet 100% van de factuur uitbetaald maar slechts een deel hiervan. Daarom kiezen veel ondernemers dit pas te doen op het moment dat een factuur ondanks herhaaldelijke aanmaningen niet betaald wordt en juridische stappen ondernemen te duur zou zijn.

Waarom de facturatie uitbesteden?

Het uitbesteden van je facturatie bespaart je tijd: veel tijd. Hierdoor houd je meer tijd voor je overige werkzaamheden en kun je uiteindelijk je omzet verhogen.

Het uitbesteden van de facturatie heeft nog meer voordelen!

Je weet namelijk zeker dat de facturen op het juiste moment gestuurd zijn en zo vergroot jij de kans dat je snel je geld krijgt. Blijft de factuur onbetaald? Jij hoeft je geen zorgen te maken, je boekhouder stuurt snel een herinnering, zodat het bedrag alsnog voldaan wordt.

De voordelen van uitbesteden

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Je houdt meer tijd over voor je andere werkzaamheden.
 • Je hoeft je minder in te lezen in de regels en voorschriften omtrent facturen.
 • Facturen worden snel betaald en je voorkomt dubieuze debiteuren.
 • Zo verdien je de kosten voor je facturatie vanzelf weer terug!

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk heeft niet één dienst alleen maar voordelen. Een nadeel van het uitbesteden van je facturering, is dat je hierin moet investeren. Doordat de kans kleiner is dat een factuur lange tijd onbetaald blijft, verdien je de kosten van een boekhouder gelukkig ook weer terug! Een ander nadeel is dat je zelf misschien minder contact hebt met je klanten. Voor het zzp met slechts een paar grote klanten, is dit persoonlijke contact heel belangrijk om een goede relatie te houden. Gelukkig worden de facturen altijd in je eigen huisstijl gestuurd. Bovendien kan het uitbesteden van de facturen juist een uitkomst zijn voor de iets grotere ondernemers met heel veel verschillende klanten.

Wat kost de facturatie uitbesteden?

De kosten voor het uitbesteden van je facturatie beginnen vanaf €45,- per maand. Hier bovenop betaal je nog eens €1,50 per handeling die de boekhouder voor je uitvoert. Dit bedrag is inclusief een servicepakket, dan kan je nog meer onderdelen van je boekhouding uitbesteden. Dit houdt in dat je meerdere diensten bij de boekhouder afneemt en hiervoor een vast bedrag per maand betaalt.

Wil je dit nu niet, of wil je eenmalig je facturering uitbesteden, dan is het misschien verstandiger om te kiezen voor de facturatie zonder servicepakket. Je kosten liggen dan rond de €4,- per handeling, of tussen de 4% tot 6% van het factuurbedrag.

Kosten facturatie uitbesteden 2024

DienstenGemiddelde kosten*
Facturatie in servicepakketVanaf €45,- per maand plus €1,50 per handeling
Facturatie zonder servicepakket€4,- per handeling of 4% tot 6% van het factuurbedrag

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per boekhoudkantoor verschillen.

Besparen op de kosten van je facturatie?

Vind snel een boekhouder in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wie kan het factureren uitbesteden aan een boekhouder?

Elke ondernemer die te maken heeft met de facturatie kan deze uitbesteden aan een boekhouder. Voor de ene ondernemer is deze dienst heel waardevol, terwijl voor de andere ondernemer de facturatie niet veel tijd in beslag neemt. Dit hangt allemaal af van hoeveel klanten je hebt en hoeveel facturen je maandelijks verstuurd.

Facturatie uitbesteden wordt vaak gedaan door bv’s en grotere bedrijven, omdat het hier gaat om een grote administratie en veel verschillende facturen. Het is vaak goedkoper om dit uit te besteden bij een boekhouder dan om een expert in dienst te nemen.

Maar de facturatie uitbesteden is ook geschikt voor het zzp!

Voor beginnende zzp’ers kan het fijn zijn om te zien hoe het factureren in z’n werk gaat en waar zij rekening mee moeten houden. Door dit uit te besteden aan een boekhouder, krijgen zzp’ers ook een financieel advies.

factureren uitbesteden

Zelf factureren of uitbesteden?

Of jij je facturen het beste zelf kan versturen of dit kan uitbesteden hangt helemaal af van je eigen voorkeuren. Als je een kleine ondernemer bent en je hebt nog maar een paar klanten, dan is het mogelijk om zelf je facturen te verzenden. Het voordeel hiervan is dat je dicht bij je klanten staat. Er is meer persoonlijk contact en hierdoor is de kans ook groter dat je klant de factuur snel betaalt.

Maar het kan ook zijn dat je niet zit te wachten op deze extra werkzaamheden!

Het opstellen en versturen van facturen kost nu eenmaal tijd. Heb jij veel klanten of wil jij zoveel mogelijk tijd steken in het laten groeien van je onderneming, dan is het uitbesteden van de facturatie een uitstekende investering.

Benieuwd welke taken je nog meer kan uitbesteden? Hier lees je wat een boekhouder doet!

Facturatie uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en vind een boekhouder bij jou in de buurt!

Facturatie zelf doen: waarop letten?

Ga je toch zelf aan de slag met je facturatie? Hieronder geven we je een paar handige aandachtspunten en tips. Zo weet je zeker dat je goed aan de slag gaat en zo weinig mogelijk tijd verspilt aan de administratie.

 1. Gebruik een online boekhoudprogramma, je facturen worden dan automatisch aangemaakt en je hoeft niet zelf de factuur helemaal op te maken.
 2. Maak je factuur gemakkelijk en eenvoudig te begrijpen, zodat je de kans op een snelle vergroting betaalt.
 3. Maak betalen zo makkelijk mogelijk: biedt ook iDeal of andere betalingsmogelijkheden aan waarbij ze direct een QR-code kunnen scannen. Dit is sneller dan het invoeren van een banknummer.
 4. Hulp nodig? Twijfel dan niet en vraag gratis offertes aan! Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten.

facturatie uitbesteden kosten

Besparen op facturatie? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij meer tijd overhouden voor je werkzaamheden en minder met de administratie bezig zijn? Dan is het uitbesteden van je facturatie een heel goed idee! Je weet zeker dat je facturen snel verstuurd worden en vergroot zo de kans op een vlotte betaling. Benieuwd wat een boekhouder voor jouw facturatie kan betekenen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk gratis offertes van experts bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen van de boekhouders, en kies zo het kantoor met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken