Boekhouder voor opstellen jaarrekening?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Jaarrekening opstellen

Met het opstellen van een jaarrekening krijg je een heel goed beeld van de financiële situatie van je bedrijf. Hierin staat de winst- en verliesrekening, de balans en een toelichting van de directie. Soms is het zelfs verplicht om een jaarrekening te maken! Wil je deze graag laten opstellen door iemand die er veel verstand van heeft?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerdere offertes van boekhouders in de regio: vergelijk de prijzen en kies het goedkoopste kantoor om tot wel 40% te besparen!

Op deze pagina leggen we je uit wat een jaarrekening is en waarom je deze opstelt. Je leest wanneer dit verplicht is en wat het kost om het opstellen uit te besteden aan een boekhouder. Ook lees je hoe je het maken van een jaarrekening moet aanpakken als je dit liever zelf doet.

salarisadministrateur

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financiële rapportage met daarin het verslag van het afgelopen boekjaar. Je maakt deze natuurlijk voor jezelf, zodat je weet hoe je onderneming er financieel gezien voor staat. Daarnaast kun je het verslag gebruiken bij banken of eventuele andere financiers, om een lening af te sluiten of voor het aanvragen voor subsidies. Ook bij de belastingdienst wordt de jaarrekening gebruikt. Aan de hand van de gegevens in dit verslag kun je de winstaangifte inkomstenbelasting indienen.

Offertes ontvangen van boekhouders? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en kies het beste aanbod!

Wanneer verplicht jaarrekening opstellen

Het is voor elke onderneming aan te raden om jaarlijks een jaarrekening op te stellen, om zo een goed beeld te krijgen van de situatie en op de hoogte te zijn van de financiële status. In sommige gevallen ben je zelfs verplicht om de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is onder meer het geval voor:

 • Bv’s
 • Nv’s
 • Coöperaties
 • Vof’s en cv’s
Je laat de jaarrekening opstellen binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar. Loopt het boekjaar gelijk met het kalenderjaar, dan moet je voor 1 april de jaarrekening opstellen. Deze laat je ondertekenen door de bestuurders en door commissarissen. Daarna laat je de jaarrekening vaststellen door de algemene vergadering en tot slot deponeer je de jaarrekening binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar bij de Kamer van Koophandel.


Is een jaarrekening voor zzp’er verplicht?

Als zzp’er hoef jij dus niet verplicht een jaarrekening op te stellen. Maar vergis je niet: je bent namelijk vanuit de belastingdienst wel verplicht om je financiële administratie bij te houden. Een versimpelde versie is vaak voldoende, zoals een verkorte balans en een winst- en verliesrekening.

Toch komt het voor dat ook zzp’ers een jaarrekening op laten stellen. Soms wordt dat verplicht vanuit een hypotheekverstrekker, als zzp’ers een lening willen afsluiten voor een huis. Bovendien vinden sommige zzp’ers het fijn om een zo’n compleet mogelijke jaarrekening op te stellen om meer inzicht te krijgen in de financiële administratie.

salarisadministrateur

Wat is het verschil met een jaarverslag?

Hoewel de termen jaarrekening en jaarverslag regelmatig door elkaar gebruikt worden, zit er toch een belangrijk verschil tussen de twee.

 • Het jaarverslag is een verslag van het afgelopen boekjaar, met daarin een beschrijving van de gang van zaken en andere informatie. Zo wordt hier ook de werkmethoden en marketingstrategieën in gedeeld, net zoals de doelstellingen van het bedrijf en de behaalde successen.
 • De jaarrekening is een rapportage van de financiële administratie, met daarin de balans en de winst- en verliesrekening. Ook staat er in de jaarrekening een toelichting op beide onderdelen vanuit de directie. De jaarrekening is vaak wel een onderdeel van het jaarverslag.

Jaarrekening laten opstellen door een ervaren boekhouder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de boekhoudkosten!

Jaarrekening opstellen: de werkwijze

Voor het opstellen van de jaarrekening is het belangrijk dat je het hele jaar door je financiële administratie goed bijhoudt: bewaar facturen, kassabonnen, houd een goed overzicht van je debiteuren- en crediteurenbeheer en zorg ervoor dat je alles op orde hebt. Op die manier is het maken van de jaarrekening een stuk gemakkelijker én sneller.

Waar begin je?

Eerst zet je alle cijfers op een rijtje. De jaarrekening bestaat onder andere uit de balans en de winst- en verliesrekening. De balans is een overzicht van alle activa en passiva, waarbij beide bedragen onder de streep gelijk zijn. De winst- en verliesrekening is een overzicht van de omzet en de gemaakte kosten. Nu je hier een duidelijk beeld van hebt, kun je hierop een toelichting geven. Als je er niet uit komt met het opstellen van de jaarrekening, dan raden we je aan de hulp van een boekhoudkantoor in te schakelen.

Waaruit bestaat een jaarrekening?

De jaarrekening bestaat uit drie onderdelen:

 • 1. De balans: deze bestaat uit een overzicht van je activa (bezittingen) en passiva (schulden). Hoewel het aantal posten in beide categorieën niet gelijk hoeft te zijn, moet het bedrag onder aan de streep wel in balans zijn. De balans is een momentopname, want zodra je een nieuwe aankoop doet of een dienst levert heeft dit gevolgen voor de balans.
 • 2. De winst- en verliesrekening: deze bestaat uit twee delen, de totale omzet en de totale kosten. Door de kosten van de omzet af te trekken, bereken je de winst of het verlies van het afgelopen boekjaar.
 • 3. De toelichting: tot slot wordt er een toelichting gegeven op de bovenstaande onderdelen. Bij bedrijven met minder dan 50 werknemers gaat het om een kleine toelichting, vaak is het aantal werknemers en de manier waarop de balans is opgestelde voldoende.
Hoe groter je bedrijf of onderneming, des te ingewikkelder de jaarrekening. Voor kleine bedrijven van minder dan 50 werknemers is een verkorte balans en een korte toelichting voldoende. Bij middelgrote en grote bedrijven (50 tot meer dan 250 werknemers) worden er strengere eisen gesteld aan de jaarrekening. Een boekhouder kan je hierbij helpen, zodat ook jouw jaarrekening voldoet aan alle eisen.

Jaarrekening deponeren bij de KvK

Na het vaststellen van de jaarrekening, ben je in sommige gevallen verplicht deze te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bv’s of nv’s en coöperaties en stichtingen. Alleen eenmanszaken en vof’s zijn niet verplicht de jaarrekening te deponeren.

Deponeren doe je digitaal, met de tool SBR (Standard Business Reporting). Je kan dit eventueel zelf doen, maar je kunt het deponeren ook uitbesteden aan een boekhouder. Je moet de jaarrekening binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar deponeren. Doe je dit niet dan zitten daar mogelijk ernstige gevolgen aan. Het wordt gezien als een economisch delict en is daarmee een strafbaar feit. Je riskeert dus een flinke boete van maximaal €19.500,-.

salarisadministrateur

Wanneer is een accountantsverklaring nodig?

In de meeste gevallen kun je de jaarrekening laten maken door een boekhouder. Alleen in sommige gevallen heb je hiervoor een accountant nodig. Grote bedrijven moeten namelijk verplicht een accountantsverklaring aanvragen. Dit houdt in dat de boekhouder de jaarrekening controleert. De verklaring geeft aan dat jouw jaarrekening correct is opgebouwd.

Wanneer is dit nodig?

Als je onderneming voldoet aan minimaal twee van deze drie criteria:

 • Je hebt minimaal 50 werknemers in dienst.
 • De omzet van je onderneming is meer dan €12 miljoen per boekjaar.
 • De waarde van je activa is meer dan €6 miljoen.

Jaarrekening opstellen: voorbeeld

Wil je graag zelf je jaarrekening maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Je kunt je laten helpen door een boekhouder. Door samen een goede jaarrekening op te stellen, krijg je er zelf een duidelijk beeld van en kun je het volgend jaar zelf opstellen. Heb je een voorbeeld nodig? Op de website van de KvK vind je een voorbeeld van een jaarrekening. Zo krijg je een idee van de opbouw en de vereisten.

Boekhouder inschakelen voor het opstellen van je jaarrekening?

Vraag gratis offertes aan en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Wat kost een jaarrekening laten opstellen?

Wil je goedkoop een jaarrekening laten maken? Dat kan met de hulp van een betaalbare boekhouder in je regio. Voor een zzp’er of eenmanszaak liggen de kosten rond de €450,- tot €650,-. Hoe groter je bedrijf, des te hoger de kosten komen te liggen. Bij een kleine bv (tot 50 personeelsleden), lopen de kosten op van €500,- tot €750,- en voor de jaarrekening van een grote bv liggen de prijzen rond de €900,- tot €1.250,-.

Het is goed om te weten dat deze prijzen per kantoor verschillen. Door gratis offertes te vergelijken vind je dus gemakkelijk de boekhouder met het beste aanbod en bespaar je tot wel 40% op de kosten.

Kosten opstellen jaarrekening 2022

Grootte bedrijfGemiddelde tarieven*
Zzp’er€450,- tot €650,-
Kleine bv €500,- tot €750,-
Grote bv €900,- tot €1.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven van boekhouders. Vraag gratis offertes aan voor de exacte tarieven.

Jaarrekening zelf opstellen: ja of nee?

Als je zelf je jaarrekening opstelt, dan zit je goed in de materie en heb je echt een goed beeld van de financiële situatie. Maar daar staat tegenover, dat het wel belangrijk is om je in te lezen, zodat je zeker weet dat je jaarrekening goed in elkaar steekt, en dat je zelf snapt hoe het werkt. Doe dit dus alleen als je de tijd hebt om je in de financiële administratie te verdiepen en verstand hebt van zaken.

Bij grote bv’s en bedrijven raden we aan om de jaarrekening op te laten stellen door een boekhouder. Dat komt omdat er strengere eisen aan de jaarrekening gesteld worden: soms heb je zelfs een accountantsverklaring nodig. Benieuwd naar de kosten? Vraag direct gratis offertes aan!

Ga je toch zelf aan de slag? Op kvktoegankelijk.nl vind je een handige handleiding voor het opstellen van de fiscale jaarrekening.

salarisadministrateur

Jaarrekening laten maken? Bespaar op de kosten!

Wil je een jaarrekening laten maken? Als je hiervoor een boekhouder inschakelt bespaar je zelf waardevolle tijd en weet je zeker dat je jaarrekening voldoet aan alle eisen. Zo krijg je ook nog eens een goed beeld van de financiële situatie van je bedrijf. Op zoek naar boekhouders in je regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerdere prijsopgaven van boekhouders in je regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de boekhouder met de beste prijs. Zo bespaar je tot wel 40% op het maken van je jaarrekening! De aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken