Jaarrekening laten opstellen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - vrijblijvend


Jaarrekening opstellen

Ben jij verplicht een jaarrekening te maken of wil je zelf graag een duidelijk beeld van de financiële situatie? Een boekhouder doet dit voor je, zodat jij tijd overhoudt voor je eigen werkzaamheden.

Op deze pagina lees je wat een jaarrekening is en welke onderdelen hierop terugkomen. Je krijgt hier ook een indicatie van de kosten en leest de antwoorden op een paar veelgestelde vragen, zoals: is het maken van een jaarrekening verplicht?

Jaarrekening opstellen: alle info in het kort

 • De kosten voor een jaarrekening van een zzp’er of eenmanszaak liggen rond de €450,- tot €650,-. Voor een grotere bv, tot 50 medewerkers, gemiddeld €500,- tot €750,- en voor een grote bv gemiddeld €900,- tot €1.250,-.
 • Een jaarrekening bestaat uit een balans en een winst- en verliesrekening, inclusief een toelichting op beide onderdelen.
 • Er zijn twee soorten jaarrekening: een fiscale- en een bedrijfseconomische.
 • Voor bv’s, nv’s is een jaarrekening verplicht en soms ook voor een stichting of vereniging.
 • Een jaarrekening is niet hetzelfde als een jaarverslag. Een jaarverslag is een verslag over het boekjaar, hierin staat vaak meer informatie zoals doelstellingen en successen.

Wat kost een jaarrekening laten opstellen?

Wil je goedkoop een jaarrekening laten maken? Dat kan met de hulp van een betaalbare boekhouder in je regio. Voor een zzp’er of eenmanszaak liggen de kosten rond de €450,- tot €650,-. Hoe groter je bedrijf, des te hoger de kosten komen te liggen. Bij een kleine bv (tot 50 personeelsleden), lopen de kosten op van €500,- tot €750,- en voor de jaarrekening van een grote bv liggen de prijzen rond de €900,- tot €1.250,-.

Het is goed om te weten dat deze prijzen per kantoor verschillen.

Kosten opstellen jaarrekening 2024

Grootte bedrijfGemiddelde tarieven*
Zzp’er€450,- tot €650,-
Kleine bv €500,- tot €750,-
Grote bv €900,- tot €1.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven van boekhouders.

Wat is een jaarrekening?

Als ondernemer stuur je elk jaar een jaarrekening naar de kamer van koophandel: maar wat is een jaarrekening? Dit is een overzicht van de financiële situatie van jouw onderneming over het afgelopen jaar.

Wat zet je in een jaarrekening?

De belangrijkste onderdelen zijn een balans en een winst- en verliesrekening. Ook geef je een toelichting op deze onderdelen. De balans geeft inzicht in de financiële situatie en de winst- en verliesrekening geeft een duidelijk beeld van alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar.

We onderscheiden twee verschillende soorten, de fiscale en de bedrijfseconomische jaarrekening.

Fiscale jaarrekening

In de fiscale jaarrekening bereken je de fiscale winst van jouw onderneming. Deze verstuur je naar de belastingdienst en wordt gebruikt om de inkomsten- of vennootschapsbelasting te berekenen. Dit verslag moet voldoen aan de eisen van de belastingdienst.

Is een fiscale jaarrekening opstellen verplicht?

Dit is afhankelijk van je rechtsvorm: onder andere bv’s, nv’s, verenigingen en stichtingen zijn verplicht een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als zzp’er ben je dit niet verplicht. Toch is het wel een goede manier om inzicht te krijgen in de financiële status van je bedrijf.

Bedrijfseconomische jaarrekening

Met een bedrijfseconomische jaarrekening krijg je een duidelijk beeld van de huidige situatie van je bedrijf. Hierbij wordt namelijk geen rekening gehouden met fiscale normen, maar toont de daadwerkelijke situatie. Het komt vooral van pas bij de verkoop van je onderneming: zo krijgt de potentiële koper een duidelijk beeld.

Veel bedrijven maken ook een bedrijfseconomische jaarrekening om aan hun aandeelhouders en belanghebbenden te laten zien. Zo krijgen zij een duidelijk beeld van de prestaties van het bedrijf.

Wanneer is een accountantsverklaring nodig?

In de meeste gevallen kun je de jaarrekening laten maken door een boekhouder. Alleen in sommige gevallen heb je hiervoor een accountant nodig. Grote bedrijven moeten namelijk verplicht een accountantsverklaring aanvragen. Dit houdt in dat de boekhouder de jaarrekening controleert. De verklaring geeft aan dat jouw jaarrekening correct is opgebouwd.

Wanneer is dit nodig?

Als je onderneming voldoet aan minimaal twee van deze drie criteria:

 • Je hebt minimaal 50 werknemers in dienst.
 • De omzet van je onderneming is meer dan €12 miljoen per boekjaar.
 • De waarde van je activa is meer dan €6 miljoen.
 • [/list]

  jaarrekening

  Welke gegevens staan er in een jaarrekening?

  Een jaarrekening bestaat uit deze onderdelen:

  • De balans: een momentopname van je vermogen. Links op de balans staan alle activa, dit zijn je bezittingen. Op de rechterkant van de balans staan je passiva, dit zijn de schulden die je hebt. De activa en passiva zijn altijd in balans, dus het bedrag onderaan de streep moet gelijk zijn.
  • De resultatenrekening en kasstroomoverzicht: de resultatenrekening wordt ook wel de winst- en verliesrekening genoemd. Dit is een berekening van de winst of eventueel schuld over een bepaalde periode. Voor zzp’ers en eenmanszaken is het niet verplicht een resultaten rekening op te stellen, maar kan het wel een handig middel zijn om inzicht te krijgen in de financiële staat van de onderneming. De kasstroomoverzicht is een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je kunt hiermee een beeld krijgen van uitgaves die vaak terugkeren, en waarop je eventueel kunt bezuinigen.
  • De toelichting: uiteindelijk geeft de directie of het bestuur een toelichting op beide onderdelen. Dit onderdeel is niet verplicht bij kleine bedrijven. Bij grotere ondernemingen is het wel nodig om een toelichting te geven.

  Wat is het verschil met een jaarverslag?

  Hoewel de termen jaarrekening en jaarverslag regelmatig door elkaar gebruikt worden, zit er toch een belangrijk verschil tussen de twee.

  • Het jaarverslag is een verslag van het afgelopen boekjaar, met daarin een beschrijving van de gang van zaken en andere informatie. Zo wordt hier ook de werkmethoden en marketingstrategieën in gedeeld, net zoals de doelstellingen van het bedrijf en de behaalde successen.
  • De jaarrekening is een rapportage van de financiële administratie, met daarin de balans en de winst- en verliesrekening. Ook staat er in de jaarrekening een toelichting op beide onderdelen vanuit de directie. De jaarrekening is vaak wel een onderdeel van het jaarverslag.

  Jaarrekening nodig? Schakel een boekhouder in!

  Vind snel een boekhouder bij jou in de buurt en bespaar op de kosten.

  Veelgestelde vragen over jaarrekeningen opstellen

  Er bestaan nog veel onduidelijkheden over jaarrekening. Zeker startende ondernemers hebben veel vragen: is het verplicht en zo ja, wanneer moet je deze deponeren? Hieronder geven we antwoord op een aantal van deze veelgestelde vragen.

  Is een jaarrekening verplicht?

  De belastingdienst verplicht sommige rechtsvormen een jaarrekening te deponeren. Als bv, nv, coöperatie, vereniging of stichting ben je verplicht om een jaarrekening te maken, als zzp’er, eenmanszaak of vof meestal niet. Soms verplicht de bank of een andere financierder je om dit te doen.

  Wil je hier meer over weten? Lees dan verder kvk.nl.

  Wanneer de jaarrekening deponeren?

  Een jaarrekening deponeren doe je binnen 8 dagen na de vaststelling. Dit is het moment dat bestuurders en commissarissen van ondertekening. Deponeer de jaarrekening bovendien uiterlijk 7 maanden na sluiting van het boekjaar. Is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dan is de uiterlijke datum 31 juli.

  In sommige situaties geven aandeelhouders het bestuur 5 maanden uitstel. Op kvk.nl lees je precies wanneer jij de jaarrekening moet deponeren.

  Wie stelt de jaarrekening vast?

  De jaarrekening deponeer je uiterlijk 8 dagen na vaststelling. Vaststelling gebeurt door alle bestuurders en commissarissen als deze er zijn. Alle bestuurders zijn immers verantwoordelijk voor het bedrijf.

  Het kan zijn dat er door omstandigheden een handtekening ontbreekt. Als dit het geval is, dan staat de reden hiervan vermeld.

  Hoe een jaarrekening maken?

  Een jaarrekening opstellen doe je aan de hand van drie onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en een eventuele toelichting. Hiervoor heb je de gegevens van het afgelopen boekjaar nodig. Heb je zelf geen tijd om een jaarrekening op te stellen, dan kun je dit ook uitbesteden aan een boekhouder.

  Zelf jaarrekening opstellen of uitbesteden?

  Een jaarrekening opstellen kun je zelf doen. Grote bedrijven hebben vaak een eigen accountant die de jaarrekening opstelt. Ben je door je bank of een andere financierder verplicht om een jaarrekening op te stellen van jouw eenmanszaak? Het is dan zeker mogelijk om het opstellen dan uit te besteden aan een boekhouder.

  Waarom uitbesteden?

  Als jij het opmaken van je jaarrekening uitbesteedt weet je zeker dat alle onderdelen compleet zijn en dat deze helemaal klopt. Bovendien houd je meer tijd over om je te richten op je eigen werkzaamheden, waardoor je uiteindelijk meer omzet draait. Daarnaast doen boekhouders meer voor je dan alleen het maken van jaarrekeningen, een boekhouder helpt jij bij verschillende facetten van je boekhouding.

  Waarom een jaarrekening zelf opstellen?

  Als je zelf je jaarrekening opstelt dan ben je heel goed op de hoogte van je financiële administratie. Bij kleine bedrijven is het vaak niet heel complex. Bovendien bespaar je hiermee op de kosten van een boekhouder.

  jaarrekening boekhouder

  Jaarrekening laten opstellen? Verstandige keuze!

  Lukt het niet een jaarrekening op te stellen of kom je er simpelweg niet aan toe? Besteed het maken dan uit aan een boekhouder bij jou in de buurt!

  Start gratis offerteaanvraag!

  Vergelijk gratis de offertes van verschillende specialisten en kies zo de expert met het beste aanbod. Zo weet je zeker dat je een eerlijke prijs betaalt! Je offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

  Gratis offertes vergelijken