Jaarrekening laten opstellen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - vrijblijvend

Jaarrekening

Ben jij verplicht een jaarrekening te maken of wil je zelf graag een duidelijk beeld van de financiële situatie? Een boekhouder doet dit voor je, zodat jij tijd overhoudt voor je eigen werkzaamheden. Op zoek naar een boekhouder bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van boekhouders in jouw regio. Kies de expert met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je wat een jaarrekening is en welke onderdelen hierop terugkomen. Je krijgt hier ook een indicatie van de kosten en leest de antwoorden op een paar veelgestelde vragen, zoals: is het maken van een jaarrekening verplicht?

Jaarrekening: wat is dat eigenlijk?

Als ondernemer stuur je elk jaar een jaarrekening naar de kamer van koophandel: maar wat is een jaarrekening? Dit is een overzicht van de financiële situatie van jouw onderneming over het afgelopen jaar.

Wat zet je in een jaarrekening?

De belangrijkste onderdelen zijn een balans en een winst- en verliesrekening. Ook geef je een toelichting op deze onderdelen. De balans geeft inzicht in de financiële situatie en de winst- en verliesrekening geeft een duidelijk beeld van alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar.

We onderscheiden twee verschillende soorten, de fiscale en de bedrijfseconomische jaarrekening.

jaarrekening

Fiscale jaarrekening

In de fiscale jaarrekening bereken je de fiscale winst van jouw onderneming. Deze verstuur je naar de belastingdienst en wordt gebruikt om de inkomsten- of vennootschapsbelasting te berekenen. Dit verslag moet voldoen aan de eisen van de belastingdienst.

Is een fiscale jaarrekening opstellen verplicht?

Dit is afhankelijk van je rechtsvorm: onder andere bv’s, nv’s, verenigingen en stichtingen zijn verplicht een jaarrekening te deponeren. Als zzp’er ben je dit niet verplicht. Toch is het wel een goede manier om inzicht te krijgen in de financiële status van je bedrijf.

Bedrijfseconomische jaarrekening

Met een bedrijfseconomische jaarrekening krijg je een duidelijk beeld van de huidige situatie van je bedrijf. Hierbij wordt namelijk geen rekening gehouden met fiscale normen, maar toont de daadwerkelijke situatie. Het komt vooral van pas bij de verkoop van je onderneming: zo krijgt de potentiële koper een duidelijk beeld.

Veel bedrijven maken ook een bedrijfseconomische jaarrekening om aan hun aandeelhouders en belanghebbenden te laten zien. Zo krijgen zij een duidelijk beeld van de prestaties van het bedrijf.

Welke gegevens staan er in een jaarrekening?

Een jaarrekening bestaat uit deze onderdelen:

  • De balans: een momentopname van je vermogen. Links op de balans staan alle activa, dit zijn je bezittingen. Op de rechterkant van de balans staan je passiva, dit zijn de schulden die je hebt. De activa en passiva zijn altijd in balans, dus het bedrag onderaan de streep moet gelijk zijn.
  • De resultatenrekening en kasstroomoverzicht: de resultatenrekening wordt ook wel de winst- en verliesrekening genoemd. Dit is een berekening van de winst of eventueel schuld over een bepaalde periode. Voor zzp’ers en eenmanszaken is het niet verplicht een resultaten rekening op te stellen, maar kan het wel een handig middel zijn om inzicht te krijgen in de financiële staat van de onderneming. De kasstroomoverzicht is een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je kunt hiermee een beeld krijgen van uitgaves die vaak terugkeren, en waarop je eventueel kunt bezuinigen.
  • De toelichting: uiteindelijk geeft de directie of het bestuur een toelichting op beide onderdelen. Dit onderdeel is niet verplicht bij kleine bedrijven. Bij grotere ondernemingen is het wel nodig om een toelichting te geven.

Jaarrekening maken? Schakel een boekhouder in!

Vind snel een boekhouder bij jou in de buurt en bespaar op de kosten.

Jaarrekening laten maken: de kosten

Een jaarrekening maken kost tijd en het is wel belangrijk dat dit correct gedaan wordt. Het is dus zeker mogelijk om de jaarrekening van een vof, bv of nv uit te besteden aan een boekhouder.

Wat kost een jaarrekening laten maken?

Dit is heel erg afhankelijk van de omvang van je onderneming. Voor een eenmanszaak of kleine onderneming is het uitbesteden relatief goedkoop. Hierbij gaat het om enkele honderden euro’s. Gaat het om een grote onderneming, dan lopende kosten op tot duizend euro of zelfs meer. Op deze pagina lees je meer over de kosten.

Wil je zeker weten wat het ongeveer gaat kosten, vraag dan gratis offertes aan.

Voor grote bedrijven, zoals bv’s, is het verplicht om de jaarrekening te laten controleren door een accountant. Zo weet de belastingdienst zeker dat het klopt. Bij het deponeren stuur je dan de accountantsverklaring mee.

Veel gestelde vragen over jaarrekeningen

Er bestaan nog veel onduidelijkheden over jaarrekening. Zeker startende ondernemers hebben veel vragen: is het verplicht opstellen verplicht? En zo ja, wanneer moet je deze deponeren? Hieronder geven we antwoord op een aantal van deze veelgestelde vragen. Wil je het opstellen toch liever uitbesteden aan een boekhouder? Start dan snel je gratis offerteaanvraag!

Is een jaarrekening verplicht?

De belastingdienst verplicht sommige rechtsvormen een jaarrekening te deponeren. Als bv, nv, coöperatie, vereniging of stichting ben je verplicht om een jaarrekening te maken, als zzp’er, eenmanszaak of vof meestal niet. Soms verplicht de bank of een andere financierder je om dit te doen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder kvk.nl.

Wanneer de jaarrekening deponeren?

Een jaarrekening deponeren doe je binnen 8 dagen na de vaststelling. Dit is het moment dat bestuurders en commissarissen van ondertekening. Deponeer de jaarrekening bovendien uiterlijk 7 maanden na sluiting van het boekjaar. Is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dan is de uiterlijke datum 31 juli.

In sommige situaties geven aandeelhouders het bestuur 5 maanden uitstel. Op kvk.nl lees je precies wanneer jij de jaarrekening moet deponeren.

Wie stelt de jaarrekening vast?

De jaarrekening deponeer je uiterlijk 8 dagen na vaststelling. Vaststelling gebeurt door alle bestuurders en commissarissen als deze er zijn. Alle bestuurders zijn immers verantwoordelijk voor het bedrijf.

Het kan zijn dat er door omstandigheden een handtekening ontbreekt. Als dit het geval is, dan staat de reden hiervan vermeld.

Hoe een jaarrekening opstellen?

Een jaarrekening opstellen doe je aan de hand van drie onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en een eventuele toelichting. Hiervoor heb je de gegevens van het afgelopen boekjaar nodig. Heb je zelf geen tijd om een jaarrekening op te stellen, dan kun je dit ook uitbesteden aan een boekhouder.

Jaarrekening opstellen: zelf doen of uitbesteden?

Een jaarrekening maken kun je zelf doen. Grote bedrijven hebben vaak een eigen accountant die de jaarrekening opstelt. Ben je door je bank of een andere financierder verplicht om een jaarrekening op te stellen van jouw eenmanszaak? Het is dan zeker mogelijk om het opstellen dan uit te besteden aan een boekhouder.

Waarom uitbesteden?

Als jij het opmaken van je jaarrekening uitbesteedt weet je zeker dat alle onderdelen compleet zijn en dat deze helemaal klopt. Bovendien houd je meer tijd over om je te richten op je eigen werkzaamheden, waardoor je uiteindelijk meer omzet draait. Daarnaast doen boekhouders meer voor je dan alleen het opstellen van jaarrekeningen, een boekhouder helpt jij bij verschillende facetten van je boekhouding.

Waarom een jaarrekening zelf maken?

Als je zelf je jaarrekening opstelt dan ben je heel goed op de hoogte van je financiële administratie. Bij kleine bedrijven is het vaak niet heel complex. Bovendien bespaar je hiermee op de kosten van een boekhouder.

jaarrekening boekhouder

Jaarrekening laten maken? Verstandige keuze!

Lukt het niet een jaarrekening op te stellen of kom je er simpelweg niet aan toe? Besteed het maken dan uit aan een boekhouder bij jou in de buurt!

Start gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis de offertes van verschillende specialisten en kies zo de expert met het beste aanbod. Zo weet je zeker dat je een eerlijke prijs betaalt! Je offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken