Besparen op belastingadvies?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Belastingadvies kosten

Een persoonlijk belastingadvies is enorm waardevol, en de voordelen wegen zeker op tegen de kosten van het belastingadvies. Een boekhouder adviseert je als je investeringen wilt doen, als je vragen hebt over je financiële administratie of als je wilt weten of dit het juiste moment is voor een grote aankoop! Kun jij goed belastingadvies gebruiken?

Op deze pagina lees je in wat het kost om belastingadvies te vragen. Daarnaast leggen we uit waarom belastingadvies zo waardevol is en wanneer dit goed van pas komt. Natuurlijk vind je hier ook handige bespaartips voor het inschakelen van een belastingadviseur!

Kosten belastingadvies: samenvatting

  • Goed belastingadvies kost gemiddeld tussen de €313,- tot €1.375,-.
  • De prijzen verschillen voor particulieren en voor ondernemers, bijvoorbeeld zzp’ers en mkb-bedrijven. Financieel advies voor particulieren is vaak het goedkoopste en begint al vanaf €150,-.
  • De totale kosten hangen ook af van de complexiteit van de vraag en of je een boekhouder of fiscalist nodig hebt.
  • Belastingadvies is in de meeste gevallen niet fiscaal aftrekbaar, behalve bij de aankoop van een huis. De kosten voor advies bij afsluiten hypotheek zijn wel eenmalig aftrekbaar.

belastingadvies kosten

Wat kost belastingadvies?

Een goed belastingadvies kost gemiddeld ergens tussen de €313,- tot €1.375,-. Dat is nogal een verschil! De prijs hangt namelijk helemaal af van de situatie. Bij een goedkoop advies van een gemiddelde prijs van €313,- gaat het bijvoorbeeld om advies voor particulieren, gegeven door een goedkope boekhouder.

Wanneer het gaat om een advies, gegeven door een fiscalist bij grotere MKB-bedrijven dan lopen de kosten van de boekhouder al sneller op tot gemiddeld €1.375,-. Gemiddeld genomen ligt de prijs van het advies rond de €675,- tot €1.013,-.


Belastingadvies: kosten 2024

€300,- tot €1.250,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€300,-

Eenvoudige situatie
Advies voor particulieren en zzp’ers
Goedkope boekhouder

Maximale kosten
€1.250,-

Complexe situatie
Advies voor bv’s
Fiscalist

Start gratis offerteaanvraag!

Welke factoren beïnvloeden de kosten van belastingadvies?

Zoals je kunt zien lopen de kosten voor een belastingadvies enorm uiteen. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat een advies heel persoonlijk is. Afhankelijk van de persoon voor wie het advies is en de keuze voor een fiscalist of boekhouder kan de prijs wel honderden euro’s verschillen.

Hieronder leggen we uit welke factoren de kosten beïnvloeden. Als je dit weet, kun je hier op voorhand al rekening mee houden en eventueel grip op de kosten houden!

belastingadviseur kosten

1. Type opdracht

Allereerst speelt het type opdracht een grote rol in het bepalen van de prijs. Advies voor particulieren kost doorgaans tussen de €150,- tot €500,- terwijl de kosten oplopen bij belastingadvies voor ondernemers.

Voor advies met betrekking tot je financiële rapportages kun je rekening houden met kosten tussen de €300,- tot €1.200,- en wil je advies voor het financieel management van je onderneming dan kost dit gemiddeld €450,- tot €1.800,-. Over het algemeen geldt: hoe complexer de situatie, des te hoger de kosten.

OpdrachtGemiddelde kosten*
Advies voor particulieren€150,- tot €500,-
Advies financiële rapportages€300,- tot €1.200,-
Advies financieel management€450,- tot €1.800,-
Advies financiële administratie€350,- tot €2.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die verschillen per situatie.

Persoonlijk belastingadvies tegen de laagste kosten!

Vergelijk gratis boekhouders bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

2. Uurtarief boekhouder

Daarnaast speelt ook het uurtarief van de boekhouder een grote en belangrijke rol. Een beginnend boekhouder brengt een uurtarief van gemiddeld €40,- tot €45,- in rekening terwijl een zeer ervaren boekhouder prijzen heeft van gemiddeld €80,- per uur.

Een boekhouder met redelijk wat jaren ervaring kost gemiddeld €50,- per uur.

Ervaring boekhouderGemiddeld uurtarief*
Startende boekhouder€40,- tot €45,-
Boekhouder met een aantal jaren ervaring€50,-
Zeer ervaren boekhouder€80,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven.

Betekent dit dat een beginnend boekhouder geen goed advies geeft? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een beginnend boekhouder kan een uitstekend advies geven en het advies van een ervaren boekhouder kan ook minder goed zijn. Kijk naar de expertise van de boekhouders en kies zo de expert die jou het beste kan helpen.

 

3. Wat is de situatie?

De situatie en je vraagstuk speelt uiteraard ook een grote rol. Hoe complexer je vraag, des te langer de boekhouder bezig is met het onderzoek en het geven van een passend persoonlijk advies. Het is daarom altijd verstandig om te kiezen voor boekhouders met ervaring in jouw branche, zodat zij al op de hoogte zijn van alle regels en voorschriften omtrent de belastingen!

4. Heb je een boekhouder of fiscalist nodig?

Een boekhouder geeft een goed belastingadvies voor kleinere ondernemers, bv’s en natuurlijk particulieren. Maar voor grote miljoenenbedrijven en hele complexe vraagstukken is het verstandig om een fiscalist in te schakelen. Hier lees je wat een boekhouder doet!

Een fiscalist is expert op het gebied van belastingen. Deze houdt zich dagelijks bezig met de fiscale wetgeving en is daardoor in staat om zijn klanten een advies te geven, waarmee zij zo min mogelijk belasting hoeven te betalen. Een fiscalist inschakelen is wel een stuk duurder: gemiddeld ligt het uurtarief voor fiscalisten tussen de €120,- tot €230,- per uur. Voor kleine bedrijven en particulieren is het dus in veel gevallen goedkoper om een boekhouder in te schakelen.

Zijn de kosten voor belastingadvies fiscaal aftrekbaar?

In de meeste gevallen zijn de belastingadvies kosten niet fiscaal aftrekbaar, helaas. Er is wel één uitzondering. Wanneer je een huis koopt dan is de kans groot dat je hiervoor een belastingadvies aanvraagt. De kosten gemaakt voor het advies voor het afsluiten van je hypotheek, mag je eenmalig aftrekken. Dit gebeurt in de belastingaangifte over het jaar waarin je deze kosten hebt gemaakt en betaald.

Wil je meer weten over de aftrekposten en kortingen waar je mogelijk gebruik van kan maken? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

kosten belastingadvies

Wanneer heb je belastingadvies nodig?

Belastingadvies is nodig op verschillende momenten in je leven. Wanneer je voor het eerst een huis koopt met je partner bijvoorbeeld, en benieuwd bent hoe het zit met de hypotheek en de belastingen! Maar ook als je hulp nodig hebt bij het doen van je belastingaangifte: omdat je zeker wilt weten dat je geen belangrijke aftrekposten vergeet en daardoor te veel belasting betaalt.

Nog vaker wordt belastingadvies gegeven aan ondernemers!

Bij het starten van hun onderneming, of wanneer zij grote investeringen willen doen. Bijvoorbeeld in een nieuw bedrijfspand, of bedrijfswagen. Of wanneer zij willen investeren in een milieuvriendelijke werkwijze. Voor deze en andere vraagstukken is een persoonlijk advies heel waardevol.

Besparen op belastingadviseur: handige tips!

Wil jij belastingadvies aanvragen zonder te veel betalen? Hieronder geven we je een paar praktische tips, waarmee jij bespaart op de kosten van een belastingadviseur.

  • Kies een adviseur in jouw regio: wanneer je samen afspreekt dan bespaar je op reistijd en reiskosten of, als de adviseur bij jou komt, voorrijkosten.
  • Zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt en dat alles op orde is: dit bespaart de belastingadviseur veel tijd en zo ben je goedkoper uit.
  • Een belastingadviseur verdient zichzelf weer terug, doordat je flinke besparingen doet op de belastingen!
  • Vergelijk gratis offertes: kies het boekhoudkantoor met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Belastingadvies nodig? Vergelijk gratis offertes!

Ben je nieuwsgierig naar de gevolgen van een grote financiële verandering of wil je binnenkort investeren in een nieuwe bedrijfsauto? Voor deze en andere zaken is het belangrijk om te investeren in persoonlijk belastingadvies. Liever je boekhouding uitbesteden? Dat kan natuurlijk ook: dan houd je nog meer tijd over voor je eigen werkzaamheden! Benieuwd naar de kosten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

We zorgen ervoor dat je hierna zo snel mogelijk tot 5 offertes krijgt toegestuurd, allemaal van boekhouders in je eigen omgeving. Vergelijk nu op prijs en aanbod en kies de boekhouder die het beste bij je past! Met onze gratis offerteservice bespaar je bovendien tot wel 40% op de totaalprijs! Je zit nergens aan vast, dus begin direct met vergelijken!

Gratis offertes vergelijken