Weten wat een boekhouder kost?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - vrijblijvend


Kosten boekhouder

Wil je weten wat een boekhouder kost? Op deze pagina lees je meer over het uurtarief, de mogelijkheden voor uitbesteden en of de kosten aftrekbaar zijn. Daarnaast geven we meer informatie over de kosten voor een klein bedrijf, mkb, groot bedrijf en voor particulieren. Zo krijg je een goed beeld van de kosten van een boekhouder.

Kosten boekhouder: een korte samenvatting

  • Een boekhouder kost in 2024 gemiddeld €40,- tot €80,- per uur.
  • Hoe duur een boekhouder is, is afhankelijk van de ervaring van de boekhouder en de werkzaamheden.
  • Ondernemers hebben te maken met veel onderdelen, zoals een jaarrekening, salarisadminsitrati en belastingaangifte. De kosten per onderdeel verschillen, ook afhankelijk van de grootte van de onderneming.
  • Een boekhouder rekent een uurtarief of vaste prijs (pakketprijs). Een vaste prijs is vaak verstandiger wanneer je meerdere boekhoudwerkzaamheden laat doen.
  • De kosten, behalve de btw, zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar.

Wat kost een boekhouder?

De kosten voor een boekhouder in 2024 liggen tussen de €40,- en de €80,- per uur. Het uurtarief voor een startende boekhouder begint al vanaf €40,- per uur. Voor een meer ervaren boekhouder moet je rekening houden met hogere tarieven.

De kosten voor een boekhouder zijn niet alleen afhankelijk van het uurtarief, maar ook van de werkzaamheden die je wilt uitbesteden. Op deze pagina lees je dan meer over.

Uurtarief boekhouder: 2024

Ervaring boekhouderGemiddeld uurtarief*
Startende boekhouder€40,- tot €45,-
Boekhouder met een aantal jaren ervaring€50,-
Zeer ervaren boekhouder€80,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

kosten boekhouder

Kosten boekhouding: per onderdeel

Ben je een particulier en kom je niet uit de btw-aangifte? Kies voor het uitbesteden van de aangifte. De boekhouder weet precies welke aftrekposten er aantrekkelijk zijn voor jou en vult de aangifte correct in. Dit kan je veel geld schelen. Vraag eenvoudig gratis offertes aan om de prijzen te vergelijken van boekhouders.

De prijs voor jaarrekeningen voor een bv is ongeveer €450,-. De salarisadministratie kost ongeveer €15,- per loonstrook.

Ben je zzp’er en wil je de belastingaangifte uitbesteden? De prijzen voor belastingaangifte beginnen vanaf €250,-. Hier lees je meer over de kosten van een belastingadvies!

Kosten per onderdeel boekhouding: 2024

Onderdeel van boekhoudingVanaf-prijzen, exclusief btw*
Belastingaangifte particulierGratis offertes aanvragen
Belastingaangifte W-biljet (zzp/ondernemer)Vanaf €250,-
Opstellen jaarrekening bvVanaf €450,-
SalarisadministratieVanaf €15,- per loonstrook
DebiteurenbeheerGratis offertes aanvragen
Aangifte vennootschapsbelasting€190,- tot €250,-
Aangifte dividendbelasting€50,- tot €100,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Kosten boekhouder op basis van jaaromzet

De boekhouding van een bedrijf kun je vaak laten doen tegen een vaste prijs. Houd er rekening mee dat hoe meer je laat doen door de boekhouder, hoe hoger de tarieven zullen zijn.

Alle onderstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen. Afhankelijk van het type werkzaamheden dat je laat uitvoeren, de moeilijkheid ervan, de branche en hoeveel uur de boekhouder eraan moet besteden, kunnen de kosten van het boekhoudkantoor hoger of later uitvallen.

Prijzen op basis van jaaromzet

Omzet per jaarGemiddelde starttarieven boekhouder*
Tot €25.000,-€750,-
Van €25.000,- tot €50.000,-€1.000,-
Van €50.000,- tot €100.000,-€1.500,-
Van €100.000,- tot €200.000,-€2.000,-
Van €200.000,- tot €500.000,-€2.500 – €5.000,-
Vanaf €500.000,-Prijs op aanvraag

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die sterk afhankelijk zijn van de situatie, denk aan een particulier, zzp’er of groot bedrijf.

Boekhouder met uurtarief of vaste prijs?

Bij de meeste boekhouders is het vaak mogelijk om te kiezen tussen een uurtarief of een vaste prijs, vooral als het gaat om terugkerende werkzaamheden.

Wanneer is een vaste prijs het verstandigste?

Een vaste prijs is het meest verstandig wanneer je meerdere boekhoudwerkzaamheden wilt laten uitvoeren voor een langere tijd. Je bespreekt dan met je boekhouder of je een vaste prijs per maand of per jaar rekent.

Kies voor een uurtarief wanneer je maar weinig boekhoudwerkzaamheden wilt laten uitvoeren. Vaak is deze constructie dan het meest voordelig.

Kosten boekhouder: fiscaal aftrekbaar?

Een vraag die de boekhouders uit ons netwerk vaak krijgen, is of de kosten voor een boekhouder fiscaal aftrekbaar zijn in 2024. Helaas is niet het geval. Wat je wel kunt aftrekken van de belasting is de btw die je betaalt aan de specialist. De boekhouder rekent btw over het uurtarief en die kun je wel aftrekken van de belasting. Daarnaast is het mogelijk om de kosten af te trekken die je maakt als je advies inwint over de financiële haalbaarheid van een onderneming.

Over het fiscaal aftrekken van de kosten lees je meer op de website van de Belastingdienst.

Besparen op de kosten van een boekhouder?

Vraag gratis offertes aan bij verschillende boekhouders uit onze bedrijvengids.

Wat kost een boekhouder per uur?

Het gemiddelde uurtarief voor een startende boekhouder ligt tussen de €40,- tot €45,- per uur. Wanneer de vakspecialist meer ervaren is, is het uurtarief hoger. Denk dan aan een gemiddeld uurtarief van €50,- tot €80,- voor zeer ervaren boekhouders. Voor een boekhouder met een paar jaar ervaring is het uurtarief ongeveer €50,-.

Wat kost een boekhouder per maand?

De kosten voor een boekhouder per maand zijn afhankelijk van de werkzaamheden. Wil je de gehele boekhouding uit handen geven of alleen de omzetaangifte laten doen door een professional. De gehele boekhouding kost meer tijd, hierdoor zijn de kosten ook hoger per maand.

Wat kost een boekhouder per jaar?

Benieuwd wat een boekhouder per jaar kost voor een klein bedrijf, mkb of groot bedrijf? De gemiddelde kosten beginnen vaak bij €500,- per jaar en lopen op wanneer je meer klussen uitbesteedt. De kosten per jaar zijn afhankelijk van de werkzaamheden, hoe ingewikkeld jouw boekhouding is en de tijd dat de boekhouder ermee bezig is. Voor een klein bedrijf zijn de kosten per jaar minder hoog dan bij een mkb of grote onderneming.

Kosten boekhouder zzp & eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak of ben je een zzp’er? Dan weet je ook hoeveel werk de administratie is en hoe belangrijk het is dat dit goed gedaan wordt. Wanneer je weinig kennis hebt van boekhouden of er niet genoeg tijd voor hebt, is het verstandig om een specialist in te schakelen.

Wil je de complete boekhouding van je eenmanszaak uit handen geven of laat je alleen de jaarrekening opstellen?

De totale kosten zijn afhankelijk van de onderdelen die je door de boekhouder laat afhandelen. De gemiddelde kosten zijn rond de €60,- tot €80,- per maand.

uurtarief boekhouder

Tarieven boekhouder voor klein bedrijf?

Naast het opstellen van de jaarrekening, het bijhouden van het grootboek en debiteurenbeheer heb je bij een mkb ook nog te maken uitgebreidere financiële administratie. De boekhouding van een klein bedrijf neemt vaak meer tijd in beslag dan in het geval van een eenmanszaak. Zaken als salarisadministratie, veel facturen en een groter grootboek komen er dan bij. De kosten zijn daarom hoger, maar deze verdienen zich terug door een goede boekhouding. Besteed je facturatie uit aan een boekhoudkantoor, zodat jij je daar niet mee bezig hoeft te houden.

Heb je een stichting? Lees hier meer over de boekhouding van een stichting.

Kosten boekhouder voor bv of vof?

Heb je een bv of vof? Dan heb je te maken met veel financiële administratie. Alleen al voor de Belastingdienst moet er veel ingediend worden, denk aan inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Het opstellen van een jaarrekening en toelichting is verplicht voor een bv of vof. Het is mogelijk om een all-in-prijs af te spreken wanneer je kiest voor uitbesteden, een bedrag per maand of juist een uurtarief. Afhankelijk van de grootte, de werkzaamheden en hoe ingewikkeld de boekhouding is het soms verstandig om te kiezen voor een vast tarief. Dan heb je niet te maken met onverwachte hoge kosten.

Heb je een holding? Hier lees je meer over de boekhouding van een holding.

Bespaartips

Als startende ondernemer wil je natuurlijk graag besparen op de kosten van het uitbesteden van werkzaamheden. Vooral in de opstartperiode. Maar ook later blijft besparen op de kosten belangrijk. Let op een aantal zaken als je een goedkope boekhouder zoekt. Wat zijn de werkzaamheden? Ga je zelf je facturen inboeken en laat je de boekhouder alleen controleren? En hoeveel uur werkt de specialist aan jouw administratie? Door zelf een aantal taken op je te nemen, bespaar je op de uiteindelijke kosten.

Andere manieren op te besparen zijn door er voor te zorgen dat je een zakelijke rekening hebt die je niet gebruikt voor privé-uitgaven. De kosten moeten dan namelijk allemaal uitgezocht worden in verband met de btw-aftrek.

Besparen op kosten boekhouder? Vergelijk gratis offertes!

Heb je een boekhouder of accountant nodig? Dan wil je vast besparen op het uurtarief. Dit doe je eenvoudig door meerdere offertes van boekhouders met elkaar te vergelijken.

Uitbesteden van salarisadministratie, opstellen van financiële rapportages, indienen van de belastingaangiften of de complete boekhouding. Het is allemaal mogelijk! Je ontvangt een aantal gratis en vrijblijvende offertes met een scherpe prijs. Vergelijk de aanbiedingen op aanbod, voorwaarden en prijs en kies de boekhouder die bij je past. Deze dienst is zowel voor het uitbesteden van de boekhouding van ondernemers, als zzp’ers, maar ook voor particulieren.

Gratis offertes vergelijken