Wat kost opstellen jaarrekening bv?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - vrijblijvend

Kosten opstellen jaarrekening bv

Wil je een jaarrekening voor je bv laten opstellen en ben je benieuwd naar de kosten? De prijs kan uiteenlopen van €500,- voor een kleine bv tot wel €1.250,- bij een grote bv. Hoeveel het opstellen van je jaarrekening gaat kosten, hangt dus voor een groot deel af van jouw onderneming.

Lees verder op deze pagina voor meer informatie over de kosten van boekhouders en het opstellen van een jaarrekening. We leggen uit waar het verschil in prijs vandaan komt en je leest of je ook een accountantsverklaring nodig hebt.

Kosten opstellen jaarrekening bv: samenvatting

  • De kosten voor het opstellen van een jaarrekening beginnen vanaf €500,-.
  • Hoe groter de onderneming en hoe complexer de financiële administratie, hoe hoger de prijs.
  • Wanneer er een accountantsverklaring nodig is, komen er extra kosten overheen. Dit begint vanaf €1.000,-, maar kan veel hoger oplopen.

salarisadministrateur

Wat kost een jaarrekening?

Wat kost het opmaken van een jaarrekening? De omvang van je bedrijf heeft een grote invloed op de kostprijs. De kosten voor een jaarrekening van een kleine bv variëren rond de €500,- tot €750,-. Hoe groter je onderneming en hoe complexer de financiële administratie, des te hoger de kosten. Bij een grote bv beginnen de kosten voor een jaarrekening rond de €900,- en loopt deze prijs op tot gemiddeld €1.250,-.

Het is goed om te weten dat de prijzen per specialist kunnen verschillen.

Kosten jaarrekening: 2024

Grootte bedrijfGemiddelde tarieven*
Kleine bv €500,- tot €750,-
Grote bv €900,- tot €1.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven van boekhouders.

Jaarrekening laten opstellen? Gratis offertes vergelijken!

Vind de goedkoopste boekhouder in je regio en bespaar tot wel 40%!

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De kosten voor het opstellen van de jaarrekening van je bv lopen uiteen. Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. Een grote factor is de omvang van je ondernening. Hoe groter het bedrijf, hoe complexer de jaarrekening. Ook worden er bij grote bv’s strengere eisen gesteld aan de jaarrekening, waardoor de prijs oploopt. Hoe goed jij je administratie op orde hebt speelt ook mee. Als alles duidelijk is, dan is het opstellen van de jaarrekening gemakkelijker, sneller én goedkoper.

Hieronder gaan we in op de verschillende factoren die de prijzen beïnvloeden.

salarisadministrateur

1. Welke bedrijfsklasse?

Over het algemeen geldt hoe groter je onderneming, des te meer eisen er gesteld worden aan een jaarrekening. De kosten voor het opstellen van je jaarrekening vallen dan ook hoger uit. In welke bedrijfsklasse je bv behoort, speelt dus een grote rol bij de kosten.

In de tabel hieronder kun je zien in welke bedrijfsklasse je bv hoort. Je behoort tot een bepaalde klasse als je twee achtereenvolgende jaren voldoet aan minimaal twee van de drie criteria: aantal werknemers, netto-omzet en activa. Aan middelgrote en grote bv’s worden strengere eisen gesteld: zij moeten een dubbele boekhouding bijhouden. De jaarrekening is complexer, en daarom een stuk duurder.

BedrijfsklasseAantal werknemersNetto-omzetActiva
Micromaximaal 9lager dan €700.000,-lager dan €350.000,-
Klein10 tot 50€700.000,- tot 12 miljoen€350.000 tot 6 miljoen
Middelgroot50 tot 25012 tot 40 miljoen6 tot 20 miljoen
Grootmeer dan 250Maximaal 40 miljoenmeer dan 20 miljoen

2. Doel van jaarrekening

Het doel van de jaarrekening heeft invloed op de kosten. Wil je de jaarrekening alleen voor jezelf en de directie gebruiken, om zo inzicht te krijgen in de financiële staat van je bv, dan liggen de kosten voor het opstellen van de jaarrekening uiteraard een stuk lager: er worden dan minder strenge eisen gesteld.

Wordt de jaarrekening alleen gebruikt voor het berekenen van de belastingen? Dat is bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger dan een jaarrekening met een uitgebreide toelichting voor aandeelhouders. Hoe complexer en completer de jaarrekening moet zijn, des te meer tijd erin wordt gestoken.

3. Aanleveren van de gegevens

De manier waarop de gegevens voor de jaarrekening van je bv worden aangeleverd, spelen een grote rol. Gebruik jij een boekhoudpakket en houd je de administratie netjes bij? Dan heeft de boekhouder alle benodigde informatie op één plek en hoeft hij weinig meer uit te zoeken. Het opstellen van de jaarrekening is dan een kwestie van alle cijfers op de juiste plek zetten en eventueel een toelichting te geven. Als je de boekhouding uitbesteedt aan een boekhouder is het nog makkelijker: hij of zij beschikt dan al over alle cijfers en kan direct aan de slag.

Heb je de administratie niet goed op orde en moet er veel uitgezocht worden? Dan is de boekhouder een stuk langer bezig, waardoor de kosten stijgen.

Boekhouder inschakelen tegen de laagste prijs?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

4. Tarief van een boekhouder

Wist je dat elke boekhouder zijn of haar eigen uurtarief bepaalt? De prijzen van boekhouders variëren dus flink. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €40,- tot €80,-.

Waar zit het verschil in prijs in?

Een startende boekhouder brengt een relatief laag uurtarief in rekening, van gemiddeld €40,-. Hierbij gaat het meestal om eenvoudige jaarrekening die niet gedeponeerd hoeven worden en waar weinig eisen aan gesteld worden.

Bij complexere jaarrekeningen is het slim om een meer ervaren boekhouder in te schakelen. In dat geval ligt het uurtarief rond de €80,-.


Uurtarief boekhouder

€40,- tot €80,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van boekhouders uit de regio.)

Laag tarief
€40,-

Eenvoudige jaarrekeningen
Startende boekhouder

Hoog tarief
€80,-

Ingewikkelde jaarrekening
Zeer ervaren boekhouder

Start gratis offerteaanvraag!

5. Accountantsverklaring nodig of niet

Als je geen accountantsverklaring nodig hebt, dan bespaar je flink op de kosten. De kosten voor de jaarrekening lopen met accountantsverklaring flink op. Bij een klein bedrijf kun je denken aan een prijs van €1.000,- tot €4.000,-, maar bij grotere bedrijven lopen de kosten op tot wel €15.000,-.

Wanneer is een accountantsverklaring nodig?

Als je voldoet aan twee van deze criteria, moet je een accountant inschakelen voor het controleren van de jaarrekening:

  • Je hebt een omzet hoger dan €12 miljoen.
  • Je balanstotaal is meer dan €6 miljoen.
  • Je hebt meer dan 50 medewerkers in dienst.

Een boekhouder kun je hier niet voor inschakelen, je hebt echt de hulp van een accountant nodig. Het tarief van een AA-accountant begint rond de €70,- per uur, en de kosten van een RA-accountant beginnen vanaf €150,-.

Waarom een boekhouder inschakelen?

Het inschakelen van een boekhouder voor je jaarrekening is een heel goed idee. Allereerst bespaart dit je veel tijd: je hebt zo meer tijd om in je andere werkzaamheden te steken, waardoor je meer omzet kunt draaien. Doordat je bovendien zeker weet dat alles op orde is én op tijd wordt ingediend en gedeponeerd, voorkom je hoge boetes en problemen met de belastingdienst.

De grootste voordelen op een rij:

  • Een boekhouder bespaart je veel tijd en energie.
  • Je kunt dit steken in je eigen werkzaamheden, en zo je omzet verhogen.
  • Boekhouders voorkomen problemen met de belastingdienst.
  • Je ontloopt het risico op hoge boetes door te laat deponeren.

salarisadministrateur

Besparen op kosten jaarrekening? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je jaarrekening van je bv laten opstellen door een boekhouder? Zo hoef jij hier geen tijd en energie in te steken, en weet je bovendien zeker dat de jaarrekening voldoet aan alle eisen. Kies voor een betrouwbare boekhouder in je regio, om zo te besparen op de kosten.

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere specialisten in je regio: vergelijk de kosten en kies de boekhouder met het beste aanbod. Zo bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs van je jaarrekening! De aanvraag is gratis én vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken