Boekhouder voor salarisadministratie DGA?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Salarisadministratie DGA

Als directeur grootaandeelhouder, DGA, ben je verplicht een salarisadministratie te voeren. Dit kost tijd en energie, die jij misschien liever in andere werkzaamheden steekt. Door dit uit te besteden aan een expert weet je zeker dat het salaris op orde is en voldoet aan alle eisen.

Op deze pagina lees je over de salarisadministratie voor de DGA, wat dit inhoudt en waarom het slim is om dit uit te besteden. Ook krijg je meer informatie over het salaris van een DGA en waar dit wettelijk gezien aan moet voldoen.

Salarisadministratie DGA: belangrijke informatie op een rij

 • Het uitbesteden van de salarisadministratie voor een DGA bespaart veel tijd en energie en hierdoor weet je zeker dat de administratie klopt.
 • Je bent niet automatisch een DGA als je de eigenaar van een bedrijf bent.
 • Er zijn 4 soorten DGA’s te onderscheiden: iemand die meer dan de helft van de stemmen in de algemene vergadering vertegenwoordigd, iemand die door de statuten niet ontslagen kan worden, een groep van directeurs met hetzelfde aantal aandelen of iemand zonder aandelen wiens familie juist tweederde van de aandelen bezit.
 • De salarisadministratie van een DGA is erg ingewikkeld. Als je hier voor het eerst mee begint is het altijd aan te raden de hulp in te schakelen van een expert.

salarisadministratie DGA

Waarom salarisadministratie voor een DGA uitbesteden?

Het opzetten van een salarisadministratie is verplicht voor elke onderneming die medewerkers in dienst heeft. Maar als jij als zelfstandig ondernemer vanuit een B.V. werkt, dan ben je ook verplicht om jezelf een salaris uit te keren én een salarisadministratie te voeren. In het geval van een DGA heb je te maken met fluctuerende wet- en regelgeving die erg complex kan zijn. Het is daarom slim om de salarisadministratie uit te besteden aan een salarisadministrateur, boekhouder of accountant.

De grootste voordelen op een rij:

 • Je bespaart zelf veel tijd en energie.
 • Je weet zeker dat het DGA-salaris klopt en aan de eisen voldoet.
 • Het voeren van de salarisadministratie is verplicht, maar ingewikkelde materie. Door dit uit te besteden voorkom je dat je hier zelf in hoeft te duiken.

Wanneer ben je DGA?

Ben jij een DGA? Je bent niet automatisch een DGA als je de eigenaar van een bedrijf bent.

Er zijn in principe 4 sooten DGA’s te onderscheiden:

 • 1. Iemand die meer dan de helft van de stemmen in de algemene vergadering vertegenwoordigd.
 • 2. Iemand die minder dan de helft van de aandelen bezig, maar door de statuten toch niet ontslagen kan worden.
 • 3. Een groep van directeurs die allemaal evenveel aandelen hebben.
 • 4. Iemand die zelf geen aandelen heeft, maar wiens familie minstens tweederde van de aandelen bezit.

Als hier sprake van is, dan ben jij een directeur grootaandeelhouder en ben je verplicht jezelf een salaris uit te betalen.

Besparen op de salarisadministratie van een DGA?

Vergelijk gratis offertes en kies de boekhouder met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

Wat is het salaris voor een DGA?

De hoogte van het salaris van een directeur grootaandeelhouder is sinds januari 2020 vastgesteld op €46.000,-. Toch ben je in de praktijk niet verplicht jezelf een salaris van €46.000,- uit te betalen: er zijn namelijk meerdere uitzonderingen en regels. Als startende ondernemer is er vaak helemaal nog niet voldoende middelen om te voldoen aan dit minimum DGA-salaris.

Je kunt de belastingdienst een verzoek sturen om het DGA-salaris te verlagen. In dit verzoek neem je een prognose mee van de eerste periode van het jaar, waarin je aantoont dat er niet voldoende geld is om dit salaris uit te betalen. Het is wel belangrijk om goede afspraken met de belastingdienst te maken, zodat je problemen voorkomt.

Wil je zeker weten dat jouw DGA-salaris aan alle eisen en voorwaarden voldoet, schakel je het beste een ervaren boekhouder in voor de salarisadministratie.

DGA salaris

Verplicht salaris

Pas als jij minimaal 5% van de aandelen van een bv bezit, word je gezien als DGA en ben je dus verplicht op jezelf een salaris uit te betalen. Ook als je als zelfstandig ondernemer werkt vanuit een BV ben je in dat geval verplicht om een salarisadministratie te voeren. Het minimum salaris is voor 2020 gesteld op €46.000,-, maar in de praktijk is dit verplichte salaris gemakkelijk te omzeilen.

Onderdelen van de loonadministratie voor een DGA

Waaruit bestaat de loonadministratie voor een DGA? Het is te vergelijken met een standaard loonadministratie. Hierin houd je de DGA loonstroken bij, en laat je de aangifte van de loonheffing berekenen.

Ook krijgt een DGA jaarlijks een jaaropgave om te gebruiken bij de belastingaangifte. Als je de salarisadministratie uitbesteedt aan een boekhouder, dan gebeurt dit allemaal online. Zo heb je overal toezicht in en kun je altijd meekijken.

Loonadministratie DGA: de kosten

De kosten voor de salarisverwerking van een DGA verschilt enorm: dat komt onder meer omdat elke salarisadministrateur een eigen tarief hanteert. Per boekhoudkantoor kunnen de kosten dus flink uiteenlopen.

Gemiddeld liggen de kosten voor de salarisverwerking van een DGA liggen gemiddeld tussen de €5,- tot €12,50,- per loonstrook per maand. Vaak geldt dat de kosten voor de salarisadministratie voor DGA dalen bij meerdere DGA’s. Dus als er meerdere loonstroken gemaakt moeten worden, zijn de kosten per loonstrook lager. Op deze pagina vind je een handig overzicht van alle kosten bij salarisadministratie!

Op zoek naar een salarisadministrateur voor het DGA salaris?

Vind snel en gemakkelijk een specialist in jouw regio en bespaar tot 40% op de kosten!

DGA salarisadministratie zelf doen: handige tips

Overweeg je toch om zelf je salarisadministratie uit te voeren?

Hieronder geven we je een paar handige tips:

 • Als je net begint, is het slim om toch de expertise van een boekhouder in te schakelen. Door samen met de salarisadministratie van een DGA bezig te zijn, weet jij welke eisen en plichten hieraan gesteld worden en kun je dit in de toekomst beter zelf.
 • Volg de instructies voor de belastingdienst. Zo ben je verplicht om de loonadministratie van een DGA voor een bepaalde tijd te bewaren.
 • Regel een online programma die je helpt bij het opstellen van de loonstroken en het uitbetalen van het salaris. Doordat een online programma alles zelf berekent, heb je hier zo weinig mogelijk werk aan. Een boekhouder kan je ook helpen met het inrichten van je salarisadministratie in een online programma.

loonadministratie dga

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij de salarisadministratie voor de DGA uitbesteden? Met de hulp van een boekhouder bespaar je tijd en energie, die je in andere werkzaamheden kunt besteden. Ook weet je zeker dat het salaris klopt en je voldoet aan alle wettelijke eisen. Op zoek naar een salarisadministrateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes van boekhouderkantoren in je regio. Vergelijk de verschillende aanbiedingen en kies zo voor de boekhouder met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Je aanvraag is gratis en vrijblijvend dus geen zorgen, je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken