Besparen op inschakelen boekhouder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Het verschil tussen een boekhouder en accountant

Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, zit er wel degelijk een verschil tussen een boekhouder en een accountant. Het verschil is dat een accountant een beschermd beroep is en vaak een meer controlerende taak heeft. Boekhouders daarentegen hebben een meer uitvoerende taak en helpen je daarom uitstekend met je administratie!

Twijfel je over het inschakelen van een boekhouder of een accountant? Op deze pagina gaan we eens diep in op de verschillen tussen de twee experts. Zo weet jij straks wie jou het beste kan helpen met je boekhouding!

Verschil tussen boekhouder en een accountant: belangrijkste informatie op een rij

 • Een accountant is een beschermde titel, daarvoor moet iemand een HBO opleiding Accountancy afgerond hebben. Boekhouder is geen beschermde titel.
 • Een boekhouder kost gemiddeld vanaf €40,- per uur en een accountant kost gemiddeld vanaf €70,- per uur.
 • Voor een beginnende zzp’er is een boekhouder de beste keuze. Een accountant is de beste optie voor een groot bedrijf met veel medewerkers en een complexe administratie.
 • Over het algemeen heb je meer contactmomenten met een boekhouder dan met een accountant.
 • Accountants zijn verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, boekhouders zijn dat niet verplicht.

Accountant of boekhouder inschakelen: wie heb je nodig?

En dan volgt de vraag: schakel ik een boekhouder of een accountant in? Als je een beginnend ondernemer bent of zzp dan is een boekhouder vaak de beste keuze. Deze kan je helpen met advies en het bijhouden van je administratie. Het tarief van boekhouders is bovendien een stuk goedkoper, wat een belangrijke reden is om te kiezen voor een boekhouder.

Wanneer kiezen voor een accountant?

Als je een groot bedrijf hebt met veel medewerkers en een complexe administratie, dan is het slim om te kiezen voor een accountant. Er zijn dan veel onderdelen die gecontroleerd moeten worden, waardoor je het beste een expert inschakelt.

Let op: voldoe je aan minimaal 2 van deze 3 voorwaarden? Dan ben je zelfs verplicht een accountant in te schakelen. Een boekhouder is dan niet de beste keuze.

 • De waarde van je activa is groter dan €4,4 miljoen.
 • Je netto omzet is groter dan €8,8 miljoen.
 • Je hebt gemiddeld meer dan 50 medewerkers in dienst.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een accountant en een boekhouder?

Er zijn meerdere verschillen tussen een accountant en een boekhouder. Zo zul je ongetwijfeld gemerkt hebben dat er een groot verschil is in kosten, maar dat heeft onder meer te maken met het verschil in werkzaamheden, in de opleiding van de specialist en de aansprakelijkheid van de verschillende specialisten.

Hieronder gaan we stap voor stap dieper in op de belangrijkste verschillen tussen een accountant en een boekhouder.

verschil boekhouder accountant

1. Kosten

Eén van de verschillen die direct opvalt is de prijs. De kosten van een boekhouder beginnen vanaf €40,- per uur en het tarief van een accountant begint vanaf €70,- per uur. Let op: het gaat hierbij in beide gevallen om de tarieven van startende boekhouders en accountants. Ga je voor een zeer ervaren boekhouder dan kost dit gemiddeld €80,- per uur en ga je voor een RA-accountant dan betaal je al snel een uurtarief van gemiddeld €150,- tot €200,- per uur.

Dat is een groot verschil!

Dit heeft onder meer te maken met de werkzaamheden die de experts uitvoeren. Ook heeft een accountant meer verantwoordelijkheid, waardoor de prijs een stuk hoger ligt.

Boekhouder of accountantGemiddelde prijs per uur*
BoekhouderVanaf €40,- per uur
AccountantVanaf €70,- per uur

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Besparen op de kosten van een boekhouder of accountant?

Kies zelf het beste kantoor en bespaar zo tot wel 40%!

2. Accountant een beschermde titel, boekhouder niet

De titel ‘boekhouder’ is geen beschermde titel. Dit betekent dus eigenlijk dat iedereen zich zomaar een boekhouder kan noemen: zij hoeven geen specifieke vooropleiding te volgen. De meeste boekhouders hebben wel een passende studie gevolgd, maar er zijn ook vaak betaalbare boekhouders te vinden die hun kennis hebben opgedaan door ervaring. Dit betekent natuurlijk niet automatisch dat een boekhouder niet over de juiste kennis beschikt, maar wel dat je misschien iets beter moet zoeken naar een boekhouder die je goed kan helpen.

De titel accountant is wel beschermd!

Iemand mag zichzelf alleen een accountant noemen wanneer zij een afgeronde HBO Accountancy opleiding gevolgd hebben. Voor een RA-accountant geldt zelfs dat zij een accountancy opleiding op universitair niveau gevolgd moeten hebben. Daarnaast moeten accountants zich houden aan een gedragscode en volgen zij jaarlijks opleidingen om hun kennis op niveau te houden.

Uiteindelijk zegt de titel en de opleiding van de expert niet hoe goed deze persoon jou kan helpen. Dit hangt af van de werkzaamheden die jij wilt uitbesteden. Wil je gewoon je administratie uit handen geven, dan is een boekhouder bijvoorbeeld de betere keuze.

3. Werkzaamheden

Er zit ook verschil in de werkzaamheden tussen een accountant en een boekhouder. Wat doet een boekhouder? Deze richt zich vaak meer op uitvoerende werkzaamheden: het bijhouden van de administratie en het opstellen van een jaarrekening. Voor een accountant gaat het om meer de controlerende taken, zoals het opstellen van een accountantsverklaring voor een al opgestelde jaarrekening.

Hieronder lees je welke werkzaamheden accountants en boekhouders zoal uitvoeren. Als je weet welke taken jij uit handen wilt geven, weet je ook wie jou het beste kan helpen.

Wat zijn de werkzaamheden van een boekhouder?

Een boekhouder richt zich meer op de uitvoerende taken van een onderneming. Je kan aan een boekhouder bijvoorbeeld de volledige (of gedeeltelijke) boekhouding uitbesteden. Ook stellen zij de jaarrekening voor je op! Eventueel geven boekhouders ook advies als je hierom vraagt. Bijvoorbeeld met betrekking tot de aftrekposten bij je belastingaangifte. Bij echt complexe vraagstukken zal een boekhouder je vaak doorsturen naar een accountant.

Dit zijn een paar van de belangrijkste werkzaamheden van een boekhouder:

 • Bijhouden van de boekhouding.
 • De jaarrekening opstellen en eventueel deponeren bij de KvK.
 • De belastingaangiftes.
 • Facturen opstellen en versturen.
 • Uitvoeren van de salarisadministratie.

verschil tussen boekhouder en accountant

Wat zijn de werkzaamheden van een accountant?

In tegenstelling tot boekhouders, hebben accountants vaak een meer controlerende taak. Al zullen er ook accountants zijn die meer uitvoerende taken uitvoeren. Zij hebben bovendien veel kennis en kunnen daardoor een goed persoonlijk advies geven, ook als het gaat om complexe zaken. Bijvoorbeeld grote investeringen of het afsluiten van een lening bij de bank.

Dit zijn de belangrijkste taken van accountants:

 • Het opzetten en inrichten van de boekhouding.
 • De controle van je bedrijfsadministratie.
 • Het controleren van jaarrekeningen.
 • Opstellen van een accountantsverklaring.

4. Aantal contactmomenten

Wanneer je samenwerkt met een accountant of boekhouder, dan zijn zij sowieso betrokken bij je onderneming. Zij hebben namelijk toegang tot de boekhouding en zijn op de hoogte van de financiële cijfers. Toch zit er zeker verschil in de mate van betrokkenheid bij je onderneming!

In welke mate je boekhouder betrokken is bij je onderneming hangt natuurlijk af van de werkzaamheden die je uitbesteedt. In veel gevallen is het contact met de boekhouder constant. Dat houdt in dat je maandelijks contact hebt over de administratie. Hierdoor zijn ze nauw betrokken en is het ook belangrijk dat je een vertrouwensband met deze persoon hebt.

Het contact met een accountant is vaak op vaste momenten in het jaar. Dit gebeurt vaak eens per kwartaal of zelfs eens per jaar, tijdens de belastingaangiftes. Hierdoor is de betrokkenheid van een accountant vaak iets minder.

Op zoek naar een accountant of boekhouder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

5. Aansprakelijkheid

Jij bent van de belastingdienst verplicht om een administratie te voeren en je administratie moet aan verschillende eisen voldoen. Is dit niet het geval, dan riskeer je hoge boetes van de belastingdienst.

Als je de administratie uitbesteedt: wie is dan verantwoordelijk voor eventuele fouten?

Accountants zijn verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten: wanneer er toch een fout wordt gemaakt dan zijn zij hiervoor verzekerd en kun je de schade gewoon verhalen op de accountant. Boekhouders zijn niet verplicht om de aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, al zullen er ook boekhouders zijn die deze verzekering wel hebben. Zonder een aansprakelijkheidsverzekering is het lastiger om de schade te verhalen op de boekhouder.

Wat zijn de overeenkomsten tussen boekhouders en accountants?

Natuurlijk hebben boekhouders en accountants ook veel overeenkomsten. Er zijn natuurlijk ook werkzaamheden die overlappen. Een ervaren boekhouder kan je ook helpen met het opzetten van de administratie en een accountant biedt ook regelmatig aan om de administratie bij te houden.

Daarbij geven boekhouders en accountants allebei een financieel advies als je dit nodig hebt. Wel houden accountants zich vaak bezig met de iets meer complexe zaken.

Op zoek naar een boekhouder? Lees hier 9 tips voor het zoeken en kiezen van een boekhouder!

verschil tussen boekhouder accountant

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij binnenkort een boekhouder inschakelen om meer tijd over te houden voor je andere werkzaamheden? Hiermee ga jij je omzet verhogen en weet je bovendien zeker dat je administratie in goede handen is. Op zoek naar een ervaren boekhoudkantoor?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wij zorgen ervoor dat je na je aanvraag zo snel mogelijk de offertes ontvangt. Vergelijk nu gratis de verschillende boekhouders in jouw regio, en kies het beste aanbod! Je bespaart zo tot wel 40% op de kosten van je administratie. De offerteaanvraag is gratis en zonder verplichtingen: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken