Benieuwd wat een boekhouder doet?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - vrijblijvend

Wat doet een boekhouder?

Wat doet een boekhouder precies? Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van een bedrijf of particulier. De boekhouder zorgt voor het opstellen van financiële rapportages, handelt de salarisadministratie af en zorgt ervoor dat de belastingaangiftes op tijd ingediend worden.

Op deze pagina lees je alles over de taken en werkzaamheden van een boekhouder, zowel voor ondernemers als voor particulieren. Daarnaast geven we je nog een paar tips over hoe je een goede boekhouder vindt en wat het verschil is tussen een boekhouder en accountant.

Wat doet een boekhouder: in het kort

 • Een boekhouder doet veel verschillende werkzaamheden.
 • Voor particulieren: belastingaangifte en advies.
 • Voor zakelijke klanten: complete of gedeeltelijke boekhouding, btw-aangifte, financieel- en belastingadvies, financiële rapportages en salarisadminisatrtie.
 • Voor een accountantsverklaring heb je een gecertificeerde accountant nodig en geen boekhouder.
 • Een goede boekhouder is betrouwbaar, werkt netjes en zorgvuldig, is goed bereikbaar en een aanvulling op je bedrijf.
 • Het uurtarief van een boekhouder start vanaf €40,- per uur en kan oplopen tot ongeveer €80,- per uur.

Taken van een boekhouder

Vaak denkt men dat een boekhouder alleen de boekhouding bijhoudt, maar er horen nog meer klussen tot de taken. Van het opstellen van financiële rapportages tot het indienen van de inkomstenbelasting voor bedrijven bij de Belastingdienst.

De belangrijkste taken en werkzaamheden zijn:

Boekhouders doen de boekhouding voor:

boekhouder werkzaamheden

Waarvoor een boekhouder inschakelen?

Je kunt een boekhouder inschakelen voor de complete boekhouding van je bedrijf, maar ook voor het verwerken van losse onderdelen zoals de belastingaangifte of voor de financiële transacties.

Hieronder lees je meer over alle taken van boekhouders:

Gehele boekhouding

Een boekhouder kan je gehele boekhouding op zich nemen. Van het bijhouden van de inkomsten en de uitgaven en het grootboek tot het regelen van de administratieve zaken. Wil je nog meer tijd overhouden om te besteden aan je onderneming? Dan is het zelfs mogelijk om de facturen te laten opstellen en te versturen.

Financieel advies speelt een steeds grotere rol

Wanneer je een eigen bedrijf hebt is het verstandig om regelmatig financieel advies in te winnen. Het geven van financieel advies is een belangrijke taak. Twijfel je of je de juiste stap aan het nemen bent? Of wil je weten of dat nieuwe contract wel de beste keuze is? De boekhouder weet raad. Ook als je belastingadvies nodig hebt. Lees hier meer over de kosten van belastingadvies!

Belastingaangiften: btw, inkomsten- en vennootschapsbelasting

Iedere ondernemer weet dat de belastingaangifte elk jaar weer een hele klus is die veel tijd inneemt. En daarnaast heb je ook nog te maken met de btw-aangiften, inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting bij een aantal ondernemingsvormen. De boekhouders vullen alle belastingaangiften correct en op tijd in. Dit scheelt je niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook dat je boetes krijgt bij het te laat of foutief invullen van de belastingaangiften.

Direct een boekhouder inschakelen?

Vraag gratis offertes aan bij verschillende boekhouders.

Jaarrekening

Een jaarrekening is een financieel overzicht van een onderneming over het afgelopen boekjaar. Het is verplicht voor elke onderneming om elk jaar een jaarrekening in te sturen naar de Kamer van Koophandel. Je hebt twee verschillende jaarrekeningen: een fiscale en een bedrijfseconomische. Een jaarrekening bestaat uit een balans en een winst- en verliesrekening. Daarnaast moet er een toelichting gegeven worden op de cijfers. Een boekhouder kan je helpen met het opstellen van je jaarrekening.

Een boekhouder mag wel een jaarrekening opstellen, maar grote bedrijven hebben een accountant nodig voor de controle van de jaarrekening en het afgeven van een accountantsverklaring.

Jaarverslag

Het opstellen van een jaarverslag, ook wel bestuursverslag genoemd, bestaat uit een compleet overzicht van het boekjaar. Hierbij gaat het niet alleen om financiële verantwoording. Maar geeft het ook meer informatie over de werkzaamheden, het personeel en de doelstellingen. Een jaarverslag is vaak een heel boekwerk. Het financiële gedeelte bestaat uit voornamelijk uit de jaarrekening en overzichten van de kasstroom.

boekhouding boekhouder

Salarisadministratie

Het opzetten van de salarisadministratie is niet veel werk wanneer je één of twee personeelsleden hebt. Dit wordt heel anders als het om enkele tientallen of nog meer gaat. Wanneer je de administratie uitbesteed aan een professional houd je meer tijd over die je kunt besteden aan je bedrijf. Je krijgt een overzicht van de salarisadministratie, je personeel wordt op tijd betaald en je weet zeker dat de bedragen kloppen. Lees ook meer over salarisadministratie DGA.

Debiteurenbeheer en crediteurenbeheer

Een goed debiteurenbeheer en crediteurenbeheer is belangrijk. Je loopt veel geld mis wanneer je het debiteurenbeheer niet bijhoudt. Zo moet je op tijd een herinnering versturen bij openstaande facturen, contact opnemen met wanbetalers of betalingsregelingen bijhouden. Juist crediteurenbeheer houd je de goede relatie die je hebt met je contacten in stand. Door het beheer weet je precies wanneer je rekeningen moet betalen.

Facturen opstellen en versturen

Elke nieuwe klant of elk nieuw verkocht product betekent dat je weer een factuur moet opstellen en versturen. Soms vergissen ondernemers zich in de tijd dat het opstellen en versturen kost. Daarnaast moet een factuur aan een aantal voorwaarden voldoen voor de geldigheid. Een boekhoudkantoor neemt al het werk uit handen en zorgt ervoor dat elke factuur klopt. Moet er een herinnering verstuurt worden doordat de betaling achterblijft? Dan is dat ook geen probleem. Laat je facturatie uitbesteden om veel extra tijd te besparen!

Financiële rapportages

Een ondernemer heeft niet alleen te maken met het opstellen van een jaarverslag, maar met nog veel meer financiële rapportages. Een boekhouder stelt bijvoorbeeld ook tussentijdse rapportages op, een periodebalans of een ondernemingsplan. Ook als u alleen een winst- of verliesrekening wilt laten opstellen of laten controleren is dat mogelijk. Zzp’er? Soms is het veel werk wat je allemaal moet opstellen en bijhouden. Zeker als je hier geen ervaring in hebt. Laat het werk dan over aan een ervaren boekhouder.

Accountantsverklaring

Een accountantsverklaring mag alleen afgegeven worden door een gecertificeerde boekhouder of accountant. Het is een verklaring dat de jaarrekening klopt en gecontroleerd is. De accountant of gecertificeerde boekhouder schrijft hier een rapport over.

Er zijn verschillende soorten verklaringen:

 • Een goedgekeurde accountantsverklaring
 • Een verklaring met wezenlijke bedenking
 • Een verklaring met wezenlijke onzekerheid
 • Een verklaring met materiële beperking of onzekerheid

Competenties van een goede boekhouder

Bij het kiezen van een goede boekhouder is het belangrijk om te letten op de communicatie. Kun je gemakkelijk contact leggen en krijg je een duidelijk antwoord op je vragen? Daarnaast wil je dat je specialist zeer analytisch en perfectionistisch werkt, je wilt natuurlijk wel dat alles helemaal goed is. Stressbestendigheid is ook belangrijk, soms komt een deadline sneller dichterbij dan je denkt.

Een goede boekhouder:

 • is betrouwbaar en integer;
 • werkt analytisch en perfectionistisch;
 • is goed bereikbaar;

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

Wat kost een boekhouder? De kosten voor een boekhouder zijn afhankelijk van de werkzaamheden, de ervaring en de hoeveelheid werk. Het kan variëren van een €20,- à €30,- euro per uur tot €80,- per uur voor een zeer ervaren specialist en ingewikkelde werkzaamheden. De gemiddelde prijzen per maand zijn ongeveer €75,-. De kosten kunt u niet aftrekken van de belasting. Er zijn uiteraard boekhouders in verschillende prijscategorieën, zoals goedkope boekhouders. Wil je advies inwinnen over de levensvatbaarheid van uw onderneming? De kosten voor deze werkzaamheden zijn wel aftrekbaar. Meer informatie vind je hierover op de website van de Belastingdienst.

Belang van een goede boekhouder zoeken

Wat doet een goede boekhouder? Het inschakelen van een goed boekhoudkantoor heeft een aantal voordelen. Heb je helemaal geen ervaring met financiële rapportages, geen idee wat een jaarrekening inhoudt of heb je nog nooit inkomstenbelasting gedaan? Dan is het zeker verstandig om professionele hulp in te huren voor bijvoorbeeld belastingadvies. Profiteer ook van deze voordelen en zoek een goede boekhouder:

 • Je houdt meer tijd over om te besteden aan je onderneming.
 • Je weet zeker dat de financiële nummers kloppen.
 • Je hoeft niet meer te stressen dat je deadlines mist.

Voor sommige werkzaamheden heb je een accountant nodig in plaats van een boekhouder. Lees hier over het verschil tussen een boekhouder en een accountant!

wat doet een boekhouder

Wat is het verschil tussen boekhouder en accountant?

Het grootste verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat accountants meer bevoegdheden hebben. Zij mogen verklaringen, een accountantsverklaring, uitgeven over de financiële betrouwbaarheid van een onderneming. Accountants hebben daarnaast een beschermde titel, dit is niet het geval bij een boekhouder. Zij houden zich meestal bezig met de boekhouding en het opstellen van financiële rapportages. Het inschakelen van een accountant is vaak vele malen duurder.

Boekhouder inschakelen? Vergelijk gratis offertes

Ben je ook veel tijd kwijt aan de boekhouding rondom de financiële zaken van je onderneming. Of heb je geen ervaring met het opstellen van een jaarrekening, het indienen van belastingaangiften of de salarisadministratie? Schakel dan een boekhouder in door offertes aan te vragen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wat doet een boekhouder voor je? Van de complete administratie, tot facturatie. Alles is mogelijk. Via deze gids vind je snel en eenvoudig de beste boekhouder. Je ontvangt een aantal gratis en vrijblijvende offertes. Vergelijk de offertes en bespaar. Ook voor het inwinnen van belastingadvies of ander financieel advies.

Gratis offertes vergelijken