Boekhouder belastingaangifte inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - vrijblijvend

Belastingaangifte particulier

Is het weer tijd om je belastingaangifte particulier te doen? Elk jaar moet je aangifte doen van de inkomstenbelasting. Tijdens de aangifte wordt bepaald of je nog belasting moet betalen of terugkrijgt. Het is verstandig om een professional in te schakelen voor het invullen van de aangifte inkomstenbelasting en het belasting terugvragen. Dan weet je zeker dat de juiste hulp bij het invullen krijgt.

Op deze pagina lees je meer over het uitbesteden van de aangifte belasting voor een particulier. Zo lees ze hoeveel het laten invullen van de belastingaangifte kost, waar je op moet letten bij het inschakelen van een specialist en wat de voordelen zijn van het laten doen.

Belastingaangifte particulier: de belangrijkste informatie op een rij

 • Verstuur tussen 1 maart en 1 mei je belastingaangifte zodat deze op tijd binnen is bij de belastingdienst.
 • Belastingaangifte voor particulieren is niet altijd verplicht. Krijg je minder dan €15,- terug of hoef je minder dan €46,- te betalen? Dan ben je niet verplicht aangifte te doen.
 • Hulp van een belastingadviseur zorgt voor een hogere belastingteruggave en voorkomt problemen met de belastingdienst.
 • Het uitbesteden van de particuliere belastingaangifte kost vanaf €40,- per persoon.
 • Voor het doen van je particuliere belastingaangifte heb je nodig: je persoonlijke gegevens, een jaaropgave of salarisstroken, je bankrekeningen, alle informatie over je koopwoning en bewijzen van eventuele leningen en schulden.

Wanneer inkomstenbelasting doen?

Elk jaar moet je aangifte doen van de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst. Je doet aangifte voor de belasting over het inkomen dat je het jaar daarvoor hebt verdiend. Vanaf 1 maart is het mogelijk om de belastingaangifte in te vullen. Je aangifte inkomstenbelasting moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst.

Is de belastingaangifte verplicht?

Er geldt een aanslaggrens van €15,- en €46,-. Krijg je minder dan €15,- terug? Dan hoef je geen aangifte inkomstenbelasting te doen. Hoef je minder dan €46,- te betalen aan de Belastingdienst? Dan is de belastingaangifte toch niet nodig. Heb je een brief, de aangiftebrief, van de Belasting gekregen? Dan is het verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Er gelden geen uitzonderingen. De aangiftebrief ontvang je normaal in januari of februari.

Nadelen zelf belastingaangifte invullen

De belastingaangifte zelf invullen lijkt soms heel eenvoudig. Tenslotte vult de Belastingdienst al veel gegevens voor je in. Toch is het vaak ingewikkelder dan je denkt, vooral bij een hypotheek of als je gebruik wilt maken van aftrekposten . Wanneer je een aftrekpost namelijk verkeerd invult, moet je soms te veel belasting betalen. Of je krijgt juist te weinig belasting terug, omdat je niet weet wat precies aftrekbaar is.

De nadelen van het zelf invullen van een belastingaangifte:

 • Je vergeet gemakkelijk een aftrekpost en kunt daardoor minder belasting terugvragen.
 • Het invullen van de aangifte van de belasting van een particulier kost vaak erg veel tijd.
 • Je moet je verdiepen in alle regels en de wetgeving.

Voordelen inschakelen belastingadviseur

Door een belastingadviseur, ook wel fiscalist genoemd, in te schakelen hoef je de belastingaangifte en belasting terugvragen niet zelf te doen. Dit kost vaak meer tijd dan je denkt! Bovendien weet de adviseur welke kosten je mag aftrekken van de belasting. Zo kun je vaak meer belasting terugvragen. Wanneer je niet gebruik maakt van de juiste aftrekposten, betaal je vaak te veel belasting.

Het is verstandig om te kiezen voor een register belastingadviseur. Deze belastingadviseurs beschikken over een opleiding en houden hun kennis op peil door regelmatig cursussen te volgen. De regels van de Belasting en wetgeving veranderen namelijk geregeld.

De voordelen van het inschakelen van een fiscalist:

 • De belastingspecialist is op de hoogte van alle regels.
 • De adviseur haalt het maximale uit je aangifte.
 • Je weet zeker dat de belastingaangifte goed is ingevuld.

hulp bij aangifte belasting

Wat zijn de kosten belastingaangifte particulier?

De prijzen voor het laten invullen van de belastingaangifte door een fiscalist beginnen vanaf €40,- per persoon. Heb je een fiscaal partner? Dan moet de aangifte van de belasting van jullie beiden tegelijkertijd ingevuld worden. Heb je inwonende meerderjarige kinderen? Laat dan ook hun belastingaangifte controleren. De prijzen beginnen vanaf €20,- per kind.

De kosten voor belastingaangifte hulp zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het invullen van een belastingaangifte ingewikkelder als je een koopwoning hebt. De kosten zijn dan vaak hoger. De prijzen verschillen per adviseur. Het is dus belangrijk om tarieven te vergelijken. Lees daarnaast ook altijd de voorwaarden door.

Kosten uitbesteden belastingaangifte 2024

WerkzaamhedenKosten (incl. btw) *
Aangifte inkomstenbelasting (excl. fiscaalpartner)Vanaf €40,- per persoon
+ Aangifte inkomstenbelasting kind (inwonend en studerend)Vanaf €20,- per kind
Aangifte bij echtscheidingVanaf 120,- per aangifte

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw, maar exclusief eventuele voorrijkosten (bij huisbezoek door belastingadviseur) . Prijzen kunnen per belastingadviseur sterk verschillen.

Welke factoren bepalen de kosten voor belastingaangifte?

Elk bureau hanteert zijn eigen tarieven. Belastingadviseurs met veel ervaring hanteren bijvoorbeeld vaak hogere tarieven dan beginnende adviseurs. Ook de diensten die je kiest zijn van invloed op de prijs. Hoe meer je de specialist laat doen, hoe hoger de prijs. De hulp bij een aangifte van de belasting is goedkoper voor een particulier, dan de belastingaangifte voor een bedrijf.

De kosten voor het uitbesteden van de aangifte inkomstenbelasting verdien je meestal weer terug, omdat de adviseur optimaal gebruik maakt van de aftrekposten. Hierdoor krijg je meer belastinggeld terug of hoef je minder te betalen.

Schakel een belastingadviseur in voor een correct ingevuld belastingaangifte!

Bespaar op de totaalprijs en vergelijk de tarieven van meerdere adviseurs.

Stappenplan: hoe belastingaangifte laten doen?

Wil je je belastingaangifte uitbesteden of heb je hulp bij het controleren van de aftrekposten nodig? Zoek dan eerst een ervaren en erkende fiscalist op. Belangrijk is dat je iemand kiest bij wie je een goed gevoel hebt. Je moet de adviseur machtigen om in te loggen via DigiD. Via de website van het DigiD maak je een machtiging aan. Geef de benodigde gegevens aan de specialist en hij vult alles in.

Let op: je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de correctheid na het laten invullen van de belastingaangifte, ook wanneer je hulp bij het invullen krijgt. Controleer daarom de aangifte voor het belasting terugvragen voor het versturen.

Geef de volgende gegevens aan de adviseur bij het laten doen van de belastingaangifte van een particulier:

 • Persoonlijke gegevens: BSN en rekeningnummer.
 • Inkomsten: jaaropgaven en/of salarisstroken en eventuele alimentatie.
 • Bankrekeningen: jaaroverzichten van al je rekeningen.
 • Koopwoning: jaaropgaaf hypotheek, WOZ-waarde en eventuele notariskosten.
 • Overig: betalingsbewijzen van giften, zorgkosten, studiekosten e.d., bewijzen van leningen en schulden.

Boekhouder of belastingadviseur nodig?

Vaak denken mensen dat een boekhouder en een fiscalist hetzelfde zijn, maar dat is zeker niet het geval. Boekhouders kunnen veel voor je doen, zo houden administratie bij voor een particulier of een bedrijf. Wil je hulp bij je administratie? Dan is het uitbesteden van de administratie aan een boekhouder een goed idee. Een fiscalist is minder handig voor hulp bij je administratie. Een fiscalist weet namelijk alles over de fiscale voordelen en het invullen van de aangifte inkomstenbelasting, maar minder over de algemene financiële administratie.


Hoe een goede belastingadviseur vinden?

Wil je weten hoe je een goede belastingadviseur vindt? Bekijk de video van de Consumentenbond!


Op welke beroepsverenigingen letten?

Er zijn verschillende beroepsverenigingen voor fiscalisten. Een register belastingadviseur heeft een fiscale beroepsopleiding gevolgd. Daarnaast houden registers adviseurs hun kennis goed op peil. Doordat dat wetgeving en regels omtrent belastingen voor een particulier steeds veranderen is nieuwe kennis erg belangrijk voor de belastingaangiftehulp.

Een andere beroepsvereniging waar adviseurs voor belastingaangiftehulp voor een particulier en bedrijf zich bij aan kunnen sluiten is de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Adviseurs aangesloten bij deze vereniging zijn universitair geschoold en leveren altijd kwaliteitswerk. De adviseurs werken zowel voor een particulier als voor een onderneming. Ga naar nob.net voor meer informatie over hulp bij het laten invullen van de aangifte particulier.

belasting particulier

Snel & eenvoudig gratis belastingaangiftehulp offertes vergelijken

Wil je je belastingaangifte laten invullen of heb je hulp bij het invullen nodig? Een goede keuze! De aangifte inkomstenbelasting voor een particulier is vaak ingewikkelder dan je denkt. De specialist maakt gebruikt van de juiste aftrekposten. Hierdoor betaal je vaak minder belasting of krijg je meer terug dan wanneer je het zelf zou doen.

Start gratis offerteaanvraag!

Je vindt snel en eenvoudig een geschikte en ervaren fiscalist voor het uitbesteden van de aangifte door gebruik te maken van de offerteservice. Vul het offerteformulier in en vergelijk de prijzen en voorwaarden van meerdere adviseurs voor belastingaangiftehulp.

Gratis offertes vergelijken