Winst- en verliesrekening opstellen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Wat is een winst- en verliesrekening

De winst- en verliesrekening is een vast onderdeel van de jaarrekening. Het geeft inzicht in de behaalde winst (of juist het verlies) in een bepaalde periode, meestal een jaar, met een overzicht van alle kosten en opbrengsten. Het wordt ook wel de resultatenrekening of exploitatierekening genoemd.

Op deze pagina lees je wat een winst- en verliesrekening precies is. Je vindt hier bovendien een handig voorbeeld van een eenvoudige resultatenrekening en je lees waarom het zo belangrijk is om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je onderneming!

Winst- en verliesrekening: even kort de info

 • Een winst- en verliesrekening is een overzicht van alle kosten en opbrengsten. Het geeft inzicht in de financiële staat van het bedrijf.
 • Een andere naam is resultatenrekening of exploitatierekening.
 • Er zijn twee opties: het functionele model (ingedeeld naar functie) en het categoriale model (ingedeeld in categorieën).
 • De winst- en verliesrekening is een vast onderdeel van de jaarrekening.

Winst- en verliesrekening opstellen

Hoe ziet een winst- en verliesrekening eruit?

Hieronder zie je het voorbeeld van een eenvoudige winst- en verliesrekening. Bovenin vind je alle opbrengsten van je onderneming. Onderin de resultatenrekening vind je alle kosten. Dit zijn onder meer het salaris dat je uitbetaalt, je inventaris maar ook de afschrijving van je laptop.

Wat is afschrijven? Stel dat jij voor je eigen bedrijf een laptop koopt. In de loop der jaren wordt deze laptop ouder en dus steeds minder waard. Als je nieuwe laptop van €750,- gemiddeld 5 jaar meegaat, dan kost je dat dus feitelijk €150,- per jaar. Ook deze afschrijvingen neem je mee in het kosten onderdeel van de winst- en verliesrekening.

Door de kosten af te trekken van je opbrengsten bereken je de brutowinst van je onderneming. Haal hier de belastingen nog af en je houdt uiteindelijk de nettowinst (of dus het verlies) over. In het onderstaande voorbeeld van een winst- en verliesrekening heeft het bedrijf dus met een omzet van €1.050,-, €300,- nettowinst gemaakt.

Voorbeeld winst- en verliesrekening

Opbrengsten
Inkomsten uit verkoop€900,-
Overige inkomsten€150,-
Totale omzet€1.050,-
Kosten
Inventaris€250,-
Loon€250,-
Afschrijving laptop€150,-
Totale kosten€650,-
Brutowinst€400,-
Belastingen€100,-
Nettowinst€300,-

Winst- en verliesrekening uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!

Functionele model

In het functionele model van de winst- en verliesrekening worden alle kosten ingedeeld naar de functie. Deze methode is het meest bekend en geeft veel inzicht in alle baten en lasten per bedrijfsactiviteit. Daarom wordt het functionele model vooral gebruikt bij handelsbedrijven. Elementen van deze indeling zijn onder meer:

 • Brutomarge: het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs van producten.
 • Verkoopkosten: alle kosten die je maakt voor de verkoop van een bepaald product.
 • Algemene beheerskosten: alle kosten die betrekking hebben tot het beheer van je onderneming, zoals salarissen en de kosten voor de administratie.

Categoriale model

In het categoriale model worden alle kosten juist ingedeeld in de categorie waar ze toebehoren. Een paar voorbeelden van categorieën zijn:

 • Brutomarge: de brutomarge is het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van een bepaald product.
 • Lonen en salarissen: dit zijn alle loonkosten die je maakt voor jezelf en voor je medewerkers.
 • Sociale lasten: dit zijn alle premies die je als werkgever moet afdragen aan pensioenfondsen en sociale verzekeringsinstellingen.
 • Afschrijvingen: dit zijn de kosten van je apparatuur en materialen die je per jaar maakt.
 • Overige bedrijfskosten: hiertoe vallen overige kosten waar je mogelijk mee te maken hebt in jouw onderneming.

Het categoriale model is vanwege de indeling met name geschikt voor een productiebedrijf.

Waarom is deze zo belangrijk?

De resultatenrekening geeft jou dus inzicht in de financiële staat van je bedrijf. Blijkt dat je niet genoeg omzet draait dan kun je hopelijk op tijd bijsturen om hier verandering in te brengen. Er zijn eigenlijk drie belangrijke redenen waarom je een exploitatierekening zou moeten opstellen:

 • 1. Voor financieel inzicht in je bedrijf
 • 2. Voor financiering en investeerders
 • 3. Bewijslast voor de belastingdienst

Hieronder lees je nog iets meer over de belangrijkste redenen om de resultatenrekening op te stellen.

1. Financieel inzicht

De winst- en verliesrekening laat heel duidelijk zien wat je omzet is, hoe hoog je gemaakte kosten zijn en hoeveel winst (of verlies) je daarmee draait. Blijk je te weinig omzet te draaien dan kun je de boel op tijd bijsturen om daar verandering in te brengen. En blijkt dat je voldoende omzet draait, dan kun je die informatie goed gebruiken om eventueel uit te breiden of nog meer te investeren in je onderneming!

Door goed op de hoogte te zijn van je cijfers ben je bovendien een uitstekende gesprekspartner voor investeerders en financiers.

Wat is een winst- en verliesrekening

2. Financiering

Wil je een lening afsluiten, investeerders zoeken of ben je voor een andere reden op zoek naar financiering, dan is een duidelijke winst- en verliesrekening erg belangrijk. Een bank of andere financiers halen hier belangrijke informatie uit en krijgen een goed beeld van de financiële gezondheid van je onderneming. Dit beïnvloedt hun keuze om wel of niet in jouw onderneming te investeren. Bereid deze daarom goed voor!

3. Bewijs voor de belastingdienst

Tot slot nog een belangrijk punt: je gebruikt de winst- en verliesrekening in je jaarrekening als bewijslast voor de belastingdienst. Over alle verdiensten betaal je namelijk belasting. Hoeveel belasting je betaalt, hangt weer af van de winst die je behaald hebt en het soort belasting dat je betaalt. Ook kunnen fiscale regelingen invloed hebben op de belasting die je betaalt.

Je bent vanuit de belastingdienst verplicht om je administratie bij te houden. Je bent dus ook verplicht om elk jaar een winst- en verliesrekening op te stellen. Dit is een onderdeel van de jaarrekening, die sommige ondernemers verplicht moeten deponeren bij de KvK. Als kleine ondernemer of zzp’er hoef je de winst- en verliesrekening niet openbaar te maken.

Hulp nodig? Gratis offertes vergelijken!

Het is belangrijk om een correcte winst- en verliesrekening op te stellen. Hiermee krijg je een financieel inzicht in je onderneming en weet je precies hoe je onderneming er financieel voorstaat. Bovendien is het een verplicht onderdeel van de jaarrekening en kan de belastingdienst zomaar je administratie controleren. Heb je hulp nodig van een boekhouder?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende boekhouders in jouw regio. Vergelijk de verschillende offertes en kies de expert met het beste aanbod. Je vindt zo snel en eenvoudig een betaalbare en betrouwbare boekhouder in je regio en bespaart tot wel 40% op de kosten. De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend!

Gratis offertes vergelijken