Op zoek naar een boekhouder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Wat betekent payroll?

Wat is payroll? Payrollen houdt in dat een extern payrollbedrijf medewerkers in dienst nemen voor jouw bedrijf. Zij zijn hun formele werkgever en betalen hun salaris, vergoedingen en doen natuurlijk ook de loonadministratie. Meer weten?

Op deze pagina lees je wat payrollen is en wat de voordelen en nadelen zijn. Ook leggen we uit wat het verschil is tussen een payroll bedrijf en een uitzendbureau.

Wat betekent payroll: belangrijkste informatie op een rij

 • Payroll houdt in dat een payrollbedrijf medewerkers voor jou in dienst neemt. Jij betaalt het payrollbedrijf, het bedrijf betaalt de medewerker en verzorgt alle administratie.
 • Voor de werkgever betekent dit dat je veel tijd bespaart aan de salarisadministratie en dat je vooraf precies weet wat de loonkosten zijn.
 • Payroll lijkt op een uitzendbureau maar het grote verschilis dat je zelf minder risico loopt.
 • De kosten van payrolling worden bepaald met een gemiddelde omrekenfactor van 1,67. Wanneer de medewerker een uurloon heeft van €10,-, dan betaalt je als werkgever €16,70,- per uur aan het payrollbedrijf.

Wat is payrolling?

Wat is de betekenis van payroll? Bij een payrollconstructie wordt een payrollbedrijf de formele werkgever van je nieuwe medewerkers. Zij lenen deze medewerkers uit aan jouw bedrijf waar ze vervolgens aan het werk gaan. Jij betaalt het payroll bedrijf een vast bedrag dus je weet altijd waar je aan toe bent. In ruil daarvoor verzorgt het payrollbedrijf alle administratie, betalingen en de juridische taken.

Payroll betekenis

Wat betekent payrollen voor de werkgever?

Payrollen betekent voor de werkgever minder risico’s. Je hoeft niets uit te betalen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, omdat je gewoon elke maand hetzelfde bedrag overmaakt aan het payrollbedrijf. Bijkomend voordeel is dat je geen of minder administratieve rompslomp hebt omdat het payrollbedrijf dit allemaal overneemt.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan deze werkwijze. Payroll medewerkers kunnen minder binding voelen met je bedrijf, zeker als je ook vaste medewerkers in dienst hebt. Daar staat tegenover dat een payrollovereenkomst heel flexibel is, waardoor je deze zelf gemakkelijker kunt beëindigen dan een arbeidsovereenkomst.

Voordelen

 • De werkgever heeft geen last van administratieve rompslomp: alle loonadministratie wordt afgehandeld door het payroll bedrijf.
 • Er is van tevoren duidelijk wat de loonkosten zijn, daardoor zijn er geen risico’s. Je draait niet op voor doorbetaling tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid en een eventuele ontslaguitkering hoef je ook niet te betalen.
 • Het zorgt voor flexibiliteit, de werkgever kan de payrollovereenkomst beëindigen en zo vrij eenvoudig afscheid nemen van een payrollmedewerker.

Nadelen

 • Het payroll bedrijf kan ook de payrollovereenkomst beëindigen, hierdoor kan het voorkomen dat het werk plots stopt.
 • De secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen verschillen tussen de vaste medewerkers van je bedrijf en de payroll medewerkers.
 • Er is het risico dat payroll medewerkers minder binding voelen met het bedrijf. Hier heeft de bestaande bedrijfscultuur veel invloed op.

Wat is het verschil tussen payroll en een uitzendbureau?

In de praktijk lijkt een werknemer via payroll en via een uitzend bureau heel erg op elkaar. Toch is er één groot verschil. Bij een uitzendbureau kiest het bureau de medewerkers die in dienst zullen treden. Bij payroll kies je als bedrijf zélf je medewerkers. Je vraagt daarna het payroll bedrijf om deze persoon aan te nemen en voorkomt zo risico’s bij ziekte of arbeidsongeschiktheid!

Wat is payroll

Wat zijn de kosten van payroll?

Het voordeel van payroll is dat je een vast tarief betaalt. Naast de medewerker zelf besteed je ook heel veel administratieve werkzaamheden en risico’s uit. De kosten van payroll worden berekend met een zogeheten ‘omrekenfactor’. Gemiddeld ligt de omrekenfactor op 1,67.

Wat betekent dit?

Wanneer de medewerker €10,- per uur verdient, dan betaal jij als materiële werkgever (€10,- x 1,67) €16,70 per uur aan het payrollbedrijf.

Deze omrekenfactor verschilt per payroller en is onder meer afhankelijk van:

 • Aantal uren dat de medewerker werkt
 • Aantal vakantiedagen
 • De CAO
 • Het pensioen

Voor welke bedrijven is payrollen geschikt?

Payroll is geschikt voor eigenlijk elke branche en elk bedrijf, groot of klein, kan gebruik maken van een payroll. Zo zijn er zelfs speciale payroll bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in bepaald sectoren, zodat je een bedrijf kan vinden die ervaring heeft met jouw sector.

In de praktijk kiezen bedrijven zonder afdeling personeelszaken kiezen voor payrollen, zodat ze alles kunnen uitbesteden. Toch hoeft dat geen vereiste te zijn: zo zijn er veel grote bedrijven die ook kiezen voor payrollen, om zo bepaalde risico’s weg te nemen.

Hulp nodig met administratie? Vergelijk gratis offertes!

Ben je op zoek naar manieren om jouw administratie gemakkelijker te maken, of dat nou payrollen is of het uitbesteden van je salarisadministratie? Met behulp van onze gratis offerteservice vind je snel een boekhouder in je regio, die je alle lastige administratiewerk uit handen neemt! Op zoek naar een expert?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk meerdere offertes in je mailbox. Vergelijk de prijzen van boekhoudkantoren in de regio en kies zo zelf voor het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen, want de offerteaanvraag is verder gratis en vrijblijvend: je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken