Belastingadvies voor particulieren nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - vrijblijvend

Belastingadvies particulier

Belastingadvies voor particulieren komt van pas bij de belastingaangifte en bij het aanvragen van toeslagen of subsidies. Dit soort zaken moet goed gedaan worden, om problemen met de belastingdienst te voorkomen. Maar je wilt ook niet dat je onnodig veel belasting afdraagt!

Op deze pagina leggen we uit waarom belastingadvies ook voor particulieren van groot belang is. Bij de belastingaangifte, maar ook bij andere zaken. Bijvoorbeeld als je woont of werkt in het buitenland of als je te maken hebt met de erfbelasting. Natuurlijk vind je hier ook handige prijsinformatie!

Belastingadvies particulier: korte samenvatting

  • De kosten voor belastingadvies beginnen al vanaf €25,-. Hoe complexer de vraag, hoe hoger vaak de kosten.
  • Een boekhouder geeft onder andere advies over: hyptoheken, aftrekposten, inkomstenbelasting, bezwaar maken tegen de Belastingdienst, toeslagen, subsidies en erfenissen.

Waarom hebben particulieren belastingadvies nodig?

Belastingadvies voor particulieren komt op verschillende momenten van pas. De meeste particulieren vragen advies bij de belastingaangifte. Wanneer je te maken hebt met complexe situaties, zoals voor het eerst een fiscaal partner of een koopwoning, dan is het extra belangrijk dat je de aangifte goed invult: met goed belastingadvies kun je flink besparen, omdat je dan gebruik maakt van alle mogelijke aftrekposten!

Iedereen heeft te maken met belastingen: ook particulieren. De wet- en regelgeving is complex en verandert regelmatig, wil je er daarom zeker van zijn dat je niet te veel of juist te weinig belasting afdraagt, dan is een persoonlijk advies enorm aan te raden!

Meer taken uit handen geven? Hier lees je wat een boekhouder doet!

belastingadvies particulier

Wat kost belastingadvies voor een particulier?

De kosten van belastingadvies tijdens de belastingaangifte beginnen vanaf €25,-. Dit is in het geval van studenten, die bijvoorbeeld voor het eerst aangifte doen. Hiervoor zijn alleen de jaaropgaven nodig en het is redelijk eenvoudig.

Hoe complexer de situatie, des te hoger de kosten van de boekhouder!

Een standaard belastingaangifte kost gemiddeld €60,- en heb je een fiscaal partner dan lopen de kosten al op tot gemiddeld €75,-. Zijn er grote veranderingen in je financiële situatie, zoals de koop van een woning of zelfs een echtscheiding? In dat geval kun je rekening houden met prijzen rond de €120,-.

Belastingadvies particulieren: kosten 2024

Soort belastingaangifteGemiddelde tarieven*
Belastingaangifte student€25,-
Standaard belastingaangifte€60,-
Belastingaangifte inclusief fiscaal partner€75,-
Belastingaangifte na echtscheiding€120,-
Belastingaangifte na bijleenregeling€125,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven die verschillen per boekhouder.

Belastingadvies voor particulier nodig?

Vind snel een boekhouder en bespaar tot wel 40%!

Belastingadvies particulieren: op welk vlak?

Belastingadvies is voor particulieren aan te vragen op verschillende gebieden. De belastingaangifte is een grote reden om te kiezen voor een advies, maar daarnaast zijn er nog veel meer situaties waarin advies belangrijk is. Wanneer je in aanmerking komt voor een subsidie of toeslag bijvoorbeeld: dit moet goed aangevraagd worden om te voorkomen dat je nog een groot bedrag moet terugbetalen: weet jij precies hoeveel toeslagen je kunt krijgen?

Een boekhouder wel!

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende gebieden waarin een boekhouder jou een persoonlijk advies geeft.

1. Internationaal belastingadvies

Ben je van plan in het buitenland te gaan wonen of werken? Dan is het slim om al vroeg internationaal belastingadvies aan te vragen. Moet jij in Nederland nog gewoon belasting afdragen of doe je dit in het land waar je werkt of zelfs woont? Een boekhouder zoekt naar de meest gunstige methode, waarop jij zo min mogelijk belasting hoeft af te dragen.

Een andere reden waarom internationaal belastingadvies aan te vragen, is omdat je problemen met de belastingdienst wilt voorkomen. Als je weet wat je verplichtingen zijn dan voorkom je grote boetes!

2. Belastingaangifte

Elk jaar doen particulieren belastingaangifte. De belastingdienst probeert dit zo makkelijk mogelijk te maken door alle gegevens al in te vullen. Je moet zelf nog de aftrekposten gebruiken en in de juiste box aangeven. Dit kan een grote opgave zijn, zeker als je te maken hebt met financiële veranderingen, zoals het kopen of verkopen van een woning, een echtscheiding of juist een huwelijk.

belastingadviseur particulieren

3. Erfbelasting

Met een erfenis komt ook altijd de erfbelasting. De aangifte van erfbelasting is voor veel particulieren complex. Bovendien zit hier een zwaardere lading aan omdat het gaat om de erfenis van een familielid. Het is wel heel belangrijk dat dit goed gebeurt omdat je niet te veel of te weinig belasting wil afdragen.

Wil je alvast weten met hoeveel erfbelasting je rekening moet houden? Op belastingdienst.nl vind je een handig hulpmiddel om de erfbelasting te berekenen.

4. Eigen woning gekocht?

Het kopen van een eigen woning heeft invloed op je belastingaangifte. Over deze nieuwe woning rekent de belastingdienst namelijk een bedrag op je inkomen. Daarnaast zijn er extra kosten die jij mag aftrekken van je inkomen, zoals de hypotheekrenteaftrek, de kosten van de hypotheekadviseur en eventueel erfpacht.

Het kopen van je eigen woning maakt je aangifte in ieder geval een stukje lastiger. Ook als je hiervoor zelf je aangifte hebt gedaan, is het slim om nu advies in te winnen bij een boekhouder!

5. Aanvragen en berekenen van toeslagen

Veel particulieren hebben recht op toeslagen: maar de belastingdienst is berucht om de problemen met de toeslagen. Je wilt voorkomen dat je onnodig veel toeslagen ontvangt, omdat je dan aan het einde van het jaar waarschijnlijk een groot bedrag moet terugbetalen. Veel particulieren vinden het aanvragen en het berekenen van de juiste toeslagen daarom erg ingewikkeld. Bovendien zijn er vaak nog toeslagen waarvan ze niet eens wisten dat ze er recht op hebben! Een boekhouder berekent hoeveel toeslagen jij mag ontvangen en helpt met het aanvragen, zodat je zeker weet dat je niet te veel of te weinig ontvangt.

Besparen op belastingadvies voor particulieren?

Vergelijk gratis offertes en kies de goedkoopste boekhouder!

6. Aanvragen subsidies

Voor verschillende investeringen kun je een subsidie ontvangen. Het aanvragen hiervan is complex en vereist vaak een groot pakket aan formulieren en bewijsmaterialen. Een voorbeeld hiervan is het terugvragen van de btw van je zonnepanelen. Wil je zeker weten dat het aanvragen van subsidies goed gaat, zorg er dan voor dat je een ervaren boekhouder inschakelt en een persoonlijk advies krijgt.

7. Overig belastingadvies

Daarnaast is het nog mogelijk om overig belastingadvies aan te vragen. Er zijn bij de belastingaangifte bijvoorbeeld veel aftrekposten waar particulieren geen weet van hebben. De vervoerskosten van en naar het ziekenhuis bijvoorbeeld of hulp in huis bij ziekte. Voor deze en andere belastingadviezen schakel je het beste een boekhouder in voor een persoonlijk advies.

Fiscaal voordeel van goed belastingadvies

Een belastingadviseur voor particulieren kan heel voordelig uitvallen: je betaalt niet te veel en voorkomt problemen bij de belastingdienst. Na een goed belastingadvies met betrekking tot subsidies zijn energiebesparende maatregelen nog aantrekkelijker!

De fiscale voordelen van belastingadvies voor particulieren:

  • Geen enkele aftrekpost wordt vergeten: hierdoor voorkom je dat je onnodig veel belasting afdraagt en bespaar je op de kosten! Zo verdient een boekhouder zichzelf weer terug.
  • Je voorkomt dat je te veel of te weinig toeslag ontvangt. Zo zorg je ervoor dat je aan het einde van het jaar een groot bedrag moet terugbetalen!
  • Als je de belastingaangifte uitbesteed of advies vraagt, houd je zelf meer tijd over voor de leukere dingen in het leven.
  • Een goed advies geeft aan hoeveel subsidie jij kunt aanvragen, waardoor energiebesparende investeringen nog aantrekkelijker zijn!

belastingadvies particulieren

Belastingadvies voor particulieren nodig? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij ook belastingadvies voor particulieren? Dit maakt het doen van de belastingaangifte een stuk makkelijker en waarschijnlijk zelfs goedkoper: want je maakt optimaal gebruik van alle aftrekposten en betaalt daardoor minder belasting! Liever je boekhouding helemaal uitbesteden? Dat kan ook! Op zoek naar een boekhouder?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo spoedig mogelijk de offertes van meerdere boekhoudkantoren in je regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is verder gratis en helemaal vrijblijvend: je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken